Жена е мистериозно погребана в лодка в стогодишен гроб на друг викинг (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 21 ноември 2019 в 09:50 9822 0

Кредит Скрийншот от видеото

Викингските практики на погребения в лодки са разпространени в Скандинавието между 7 и 10 век. Но при погребението на знатна жена във Виньеора (Vinjeøra), Централна Норвегия, във втората половина на 9-ти век, се случва нещо различно.

Жената е облечена в скъпи дрехи и украсена с бижута и богат погребален инвентар - позлатени бронзови брошки, перлена огърлица, инструменти за обработка на текстил и кравешка глава. След това тя е положена в нова дълга лодка.  

Но вместо да изкопаят нов гроб, хората във Виньeора разравят по-голяма лодка, в която е погребан мъж около 100 години по-рано.

Погребалната лодка на жената с дължина 7-8 метра е поставена в по-голямата лодка (9-10 метра), върху останките на мъжа и всичко е погребано отново. 

Археолозите не знаят кои са мъжът и жената, дали са свързани по някакъв начин и защо са погребани заедно. 

"Чувал съм за няколко лодки, погребани в една погребална могила, но никога за една лодка, погребана в друга", обяснява археологът Реймон Соваж (Raymond Sauvage) от университетския музей към Норвежкия университет по наука и технологии (NTNU). "След това научих, че през 50-те години са открити няколко гроба с двойни лодки в Тьолинг (Tjølling), в южната част на областта Вестфол. И все пак това остава непознат феномен."

Погребенията са открити при строителни работи на магистрала и веднага започват разкопки на мястото. Лодките са в много лошо състояние, като дървото им е почти напълно изгнило. Почвата не е подходяща и за запазване на костите и от тях също не е останало много.  

Въпреки това има запазени ключови елементи. Килът на малката лодка е запазен цял и на място, както и металните гвоздеи, използвани за направата на лодките. Така археолозите успяват да възстановят къде са били положени съдовете.

Металните предмети от погребалния инвентар са също цели, както и фрагменти от черепа на жената. Учените може да успеят да направят анализи на костите, например изотопен анализ, който да разкрие къде е живяла и с какво се е хранила.

ДНК анализ може да разкрие и повече информация, като например как е изглеждала, какъв е бил произхода й, на колко години е починала и колко здрава е била. 

Брошката, принадлежала на погребаната жена. Кредит: Raymond Sauvage/NTNU University Museum

Особен интерес за археолозите представлява брошка с формата на кръст. Формата и рисунъка на лицевата й страна предполагат, че е била част от конска сбруя, направена в Ирландия. 

Това означава, че вероятно жената е била от семейство, участвало в нападения през океана, което е важна част от викингската култура по онова време.

"Често срещано е при викингите да извадят декоративните елементи от сбруите и да ги използват отново като бижута. На гърба на тази брошка са запазени няколко закопчалки, които са използвани за прикачването на кожени ленти към сбруята. Новите норвежки притежатели добавят игла към една от закопчалките, за да може да се използва като брошка", обяснява историкът Айна Хеен Петерсен (Aina Heen Pettersen) от NTNU. "Използването на предмети от викингските нападения като бижута е било символ на ясна разлика между хората и останалата част от общността, защото са били част от групата, участвала в плаванията."

Що се отнася до мъжа, от него са останали само погребални предмети - меч, щит и копие. Те вероятно не са принадлежали на жената, защото стилът на меча е от 8-ми век.

Кой е бил мъжът и защо жената е погребана при него все още не е ясно, но има вероятност двамата да са били свързани. Семейството е изключително важно за викингите, не само заради статута, но и от законова гледна точка. 

"Първото законодателство върху наследствените права през Средновековието съобщава, че трябва да докажеш, че семейството ти е притежавало земята от пет поколения. Ако е имало съмнение за правото на собственост е трябвало да можеш да проследиш рода си до haug og hedni, т.е. до погребалните могили", обяснява Соваж. "Имайки това предвид е резонно да смятаме, че двамата са погребани заедно, за да се покаже семейната собственост върху земята, в общество, което в основната си част не е записвало нищо."

Засега почти нищо не се знае за възможните семейни връзки между тях, но анализите на останките продължават, така че е възможно да се научи повече за това особено погребение. 

Източник: Science alert - This Viking Burial of a Boat Put in a Larger Boat 100 Years Later Is Pretty Confusing

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !