03 октомври 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Жителите на първия град в Британия може би са построили и Стоунхендж

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 07 ноември 2019 в 00:09 25350
Снимка: pixabay

Въпреки, че е една от най-познатите забележителности във Великобритания, Стоунхендж остава изключително загадъчен, тъй като има много малко доказателства за произхода му. Но откритието на древно селище на едва 1,5 километра от праисторическия монумент може би най-после носи някои отговори за това кой го е построил.

Познат като Блик Мийд (Blick Mead), археологическият обект преди е считан за не особено важно римско селище, но последните разкопки носят доказателства, че може би всъщност селището е от епохата на неолита. Учените смятат, че е възможно това да е изобщо първият "град" в Британия и неговите жители може би са построили Стоунхендж. 

Професор Дейвид Жак (David Jacques), който ръководи разкопките споделя: "в Блик Мийд открихме много предмети. До 2006 г. от различни обекти има възстановени общо едва 30 находки от този период, а сега ние открихме повече от 70 000, което съвсем променя нещата".

Предполага се, че откритите предмети, основната част от които са каменни инструменти, варират много по възраст, като най-старите са датирани на около 10 000 години. Това предполага, че Блик Мийд е обитаван през много дълъг период от време и следователно е по-скоро постоянно селище, отколкото временен лагер. Тези открития може да променят дори идеите ни за това, как са живели хората през Каменната епоха. 

"Тук става дума за район с много малка площ, където хората са се връщали отново и отново и смятам, че е било някакъв тип постоянно селище, така че всички наши идеи за това как ловците-събирачи обикалят в разпръснати общности, трябва да бъде преразгледано", обяснява Жак.

До мястото днес тече малко поточе, а преди няколко хилядолетия то е било река, което го прави идеално за селище. Смята се, че околните равнини са били населени от огромни древни животни, подобни на говеда, наречени тур (Bos primigenius), които са давали много възможности за лов.

Откриването на черепи и кости от тур в самия Стоунхендж допринася към теорията, че жителите на Блик Мийд може би са построили известния монумент и тур са били свещени, както и източник на храна.

В Блик Мийд археолозите откриват 9-метрова платформа, направена изградена от камъни, за която Жак смята, че е била използвана вероятно за религиозни церемонии.

"Има плавен наклон към водата, така че би била удобна за издърпване на лодка. Но интересното е, че е направена от камък. Други платформи от онова време са направени от дърво, което предполага, че е носела идеята за дълговечност", добавя Жак.

Източник: IFLScience - Archaeologists Find Evidence For Britain’s First City And Say Its Inhabitants Built Stonehenge


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.