Знаците по Шигирския идол са издълбани с резци от бобър

Наука OFFNews Последна промяна на 17 юни 2017 в 14:48 12006 0

Снимка: Siberian Times

Издигаща се на 5,3 метра височина, дървената статуя на Шигирския идол е почти три пъти по-стара от пирамидите в Египет, на възраст около 11 000 години. Едно от най-интригуващите неща в нея са кодираните послания, оставени от древните хора от Мезолита.

Учените сега са разкрили, че тези гравюри са издълбани с помощта на зъби от бобри, съобщава Sibirian times.

Още от откриването на идола през 1894 г. от миньори в Шигирския регион в Урал учените проучват необичайните инструменти, който са били използвани за направата на неговата форма и белези. 

Дървената статуя има седем лица - едно, издълбано на върха, в три измерения, и шест върху тялото и краката на идола. Направена е от иглолистното дърво лиственица (Larix). Съхранява се в Свердловския регионален музей в Екатеринбург.


Снимки: Siberian Times

"Повърхността на идола е била полирана с фин абразив, след което орнаментите са били издълбани с длето", обяснява Михаил Жилин от Института по археология към Руската академия на науките, който проучва издълбаните символи върху идола.

Поне три вида длета са използвани, като всички са имали различна дебелина на острието. Последни са били издълбани лицата и то с много интересен инструмент - "направени от половинки от резци от долната челюст на бобър", съобщава още Жилин. Зъбите на бобър са идеалният инструмент за издълбаване на дърво, допълва Жилин. Все пак животното ги използва през целия си живот, за да строи бентове, коментира той.

Въпреки че е на 11 000 години, статуята се смята, че е имала относително кратък живот като издигащ се идол. Голямото дърво, от което е направена, е било на около 160 години, когато е било отрязано. След това е било издълбано и издигнато върху каменна основа. Така е стояло само 50 години преди да падне върху торфено блато.

Именно това блато е създало идеалните условия за запазване на дървената статуя до наши дни. Торфените блата са нискокислородни и са киселинни, което убива всички микроби, които биха могли да унищожат статуята.

"Това е уникална скулптура, която носи гигантска емоционална стойност и сила. Няма подобна на нея по света", коментира Жилин.

И макар учените да разкриха по какъв начин са направени гравюрите в дървото, тяхното значение остава загадка. "Статуята е покрита с кодирана информация. Хората са предавали знания с помощта на този идол", обяснява Жилин.

Снимки: Siberian Times

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !