29 януари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Какво трябва да се знае за астероида, който сега лети „към Земята“

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 02 декември 2021 в 07:55 149930
Наблюдения на 4660 Nereus, направени с телескопа Аресибо през 2002 г. Кредит: NASA/JPL

Един по-голям от обикновено астероид трябва да прелети покрай Земята следващата седмица, на 11 декември.

Нарича се 4660 Nereus, сравнително чест посетител в околоземното пространство, което означава, че е добре познат, с диаметър от 330 метра. 

Въпреки сензационните заглавия на таблоидите, 4660 Nereus ще мине на безопасно разстояние от 3,93 милиона километра – малко над 10 пъти разстоянието между Земята и Луната .

Поради своя размер и разстояние от Земята, 4660 Nereus е класифициран като потенциално опасен обект. Тази класификация включва всеки астероид, който ще премине в рамките на 7,48 милиона километра от орбитата на Земята и е по-голям от около 140 метра в диаметър. Има много обекти, които попадат в тази категория.

Има причини за проследяването им - да се уверим, че не са се отклонили от познатите си орбити към траектория, по-опасна за Земята, да сме осведомени за това, което се движи през околоземното пространство.

4660 Nereus, открит за първи път през 1982 г., е специален – не защото е опасен, а защото лети покрай Земята с относително фиксирана честота. Неговата 1,82-годишна орбита около Слънцето го приближава до нас приблизително на всеки 10 години, въпреки че в космически термини „близо“ все още е „безопасно разстояние“.

Поради това астероидът се счита за мишена за астероидни мисии като Хаябуса (която в крайна сметка вместо него посети астероида Итокава).

Близкият подход на 4660 Nereus следващата седмица ще бъде най-близкият му от десетилетия. Следващото му близко посещение ще бъде на 14 февруари 2060 г., когато ще прелети на разстояние от приблизително 1,2 милиона километра (над три пъти разстоянието между Земята и Луната).

Въпреки че астероидът не представлява заплаха, по-добре е да сме подготвени, отколкото не, тъй като знаем, че астероидните удари са променяли съдбоносно жирота на Земята в миналото.

Космическите агенции работят върху това. Миналата седмица космически кораб на НАСА стартира на мисия, наречена DART, с целта да се опита да удари астероид, за да го отклони от курса. Тази среща трябва да се състои през септември следващата година.

Така че може да сте спокойни, че от всички неща, за които трябва да се тревожите, астероидите в момента не са от тях. И ако наистина се притеснявате, можете да следите предстоящите близки приближавания на астероиди тук.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.