Повече време близо до вода ни дава мощен тласък на психичното здраве

Ваня Милева Последна промяна на 12 август 2022 в 00:01 20763 0

Кредит Pexels, Public Domain Certification

Независимо дали става дума за освежаващ морски бриз, нежно плискане на вълни или отблясък на слънчеви лъчи върху вълнуваща се повърхност, има нещо дълбоко възстановяващо в пребиваването във или близо до водата.

Викторианските лекари са знаели това и са предписвали морския въздух като средство за лечение на меланхолия. Същото са правили и французите, които в продължение на векове са изпращали хората с болежки на минерални извори.

Сега учените ги догонват.

"Хората могат да изпитат ползите от водата, независимо дали са близо до океана, езеро, река, басейн или дори слушат успокояващия звук на фонтан", разказва пред Quartz морският биолог и автор на книгата "Син ум" от 2014 г. Уолъс Никълс (Wallace Nichols).

"Повечето от населените места са изградени в близост до водни басейни не само по практически причини, но и защото като хора сме естествено привлечени от синьото пространство... Но дори и да не сте в район, където има лесен достъп до вода, пак можете да изпитате [нейните] емоционални ползи."

Много писатели, поети, художници и моряци са свидетелствали за усещането за спокойствие и душевен мир, което ги обзема, когато са във или близо до водни басейни.

Вглеждането в морето предизвиква медитативно състояние.Вглеждането в морето предизвиква медитативно състояние. Кредит: Pixnio

Сега учените определят количествено и положителните когнитивни и физически ефекти на водата. Оказва се, че животът край бреговете на морето води до усещане за физическо и душевно здраве например. А контактът с водата предизвиква медитативно състояние, което ни прави по-щастливи, по-здрави, по-спокойни, по-креативни и по-способни да се наслаждаваме.

"Водата се смята за еликсир и източник на живот. Тя покрива повече от 70% от повърхността на Земята, съставлява почти 70% от телата ни и представлява над 70% от сърцето и мозъка ни", обяснява Никълс. "Доказано е, че тази дълбока биологична връзка предизвиква незабавна реакция в мозъците ни, когато сме в близост до вода. Всъщност само видът и звукът на водата могат да предизвикат поток от невроактивни химически вещества, които стимулират усещането за комфорт, увеличават притока на кръв към мозъка и сърцето и предизвикват релаксация. Благодарение на науката вече сме в състояние да свържем точките с пълния спектър от емоционални стимули, които може да донесе пребиваването на вода, в нея или близо до нея."

Изследователи, урбанисти и правителства искат да приложат тези знания на практика, превръщайки водата в инструмент за укрепване на общественото здраве. През 2016 г. Европейският съюз например обяви инициативата "Синьо здраве 2020" (Blue Health 2020). Четиригодишният интердисциплинарен научноизследователски проект изследва въздействието на водната среда върху тялото и ума, като целта е да се проучат най-добрите начини за използване на водата за подобряване на състоянието на хората в оживените градове.

"По-голямата част от населението на Европа живее в градски райони, характеризиращи се с вътрешни водни пътища и крайбрежни покрайнини", се обяснява в сайта на програмата.

Изследователите проучват как да подобрят бреговите линии, да привлекат повече хора към реките и да се възползват от въздействието на водата върху щастието и здравето, както и как да използват инструменти като виртуална реалност и видео, за да предизвикат същото състояние на спокойствие, предизвикано от пребиваването в близост до водни басейни.

Червена държава, синя държава

Никълс твърди още, че водата е антидот на "червения ум" - състояние на тревожност, създадено от засилената урбанизация и почти постоянната зависимост от технологиите. В доклад на Американската психологическа асоциация от 2017 г. (pdf) за стреса и технологиите се отбелязва, че малко под половината от възрастните и 90 % от младите хора са се превърнали в "постоянни проверяващи", които постоянно се занимават с екрани и социални медии. Според Американската психологическа асоциация това значително е повишило нивата на стрес - както когато технологиите работят, така и когато не работят.

Прекарването на време във и край океани, реки, езера, водопади, фонтани и дори под душа в банята може да противодейства на стреса. Според Никълс водите потискат депресията и тревожността, породени от сравнително скорошните технологични промени. Ангажирани са почти всички сетива - зрение, обоняние, слух и допир, и това физическо потапяне в реалността ни кара да се чувстваме по-добре, въпреки че понякога си представяме, че не можем да се разделим с телефоните си дори за миг.

Контактът с водата също така помага да се противодейства на притъпения ефект, който Никълс нарича "сив ум". Прекарването на твърде много време вкъщи, залепени за екраните, консумирайки новини и развлечения, може да доведе до летаргия, липса на мотивация и неудовлетвореност. Навлизането във, върху или близо до водата подобрява настроението.

Кредит: Unsplash/Sam Wermut

Вода и здраве

Съществува ясна връзка между непосредствената близост до водни дасейни и по-добрите психологически и цялостни здравни резултати, разказва Майкъл Депледж (Michael Depledge), ръководител на катедрата по околна среда и човешко здраве в Медицинския факултет на Университета на Ексетър.

Депледж проучва ефектите от така наречените „сини среди“ в продължение на десетилетие, като помага за управлението на редица изследователски проекти, които привличат вниманието на Европейския съюз.

Прекарването на време близо до водата „стимулира физическата активност и общото състояние“, намалявайки случаите на диабет и други заболявания, свързани със затлъстяването.

Но също така забавя сърдечния ни ритъм и намалява хормоните на стреса, повишавайки психичното ни здраве, което Депледж нарича „втората голяма епидемия, пред която сме изправени“.

Световната здравна организация, от една страна, очаква депресията да стане най-големият източник на болести в света до 2030 г.

Язовир Широка поляна. Снимка: Ваня Милева

Човешките същества имат нужда от синьо точно толкова, колкото и от зелено

Работата на Депледж и други от Университета на Ексетър започна като продължение на проучвания, започнати от изследователи като Рейчъл и Стивън Каплан (Rachel and Stephen Kaplan) от Университета на Мичиган, които показват ползите за здравето от прекарването на време в зелени площи.

Една линия на изследване, по-специално, установи, че хората постоянно показват силно предпочитание към снимки на естествена среда, дори когато се сравняват с привлекателни градски пейзажи. Но Депледж и неговият екип забелязват, че докато реките, езерата и морето често се появяват във визуалните стимули, свързани със зелени площи, водата рядко се появява в снимки на градове и други среди, създадени от човека.

Майкъл Депледж и психологът по околна среда Мат Уайт (Mat White) провеждат собствено изследване, включващо снимки със зеленина, но и с вода. Те започват да показват на изследваните лица снимки на зелена среда, постепенно добавяйки езера и брегове. Изследваните лица предпочитали среда с вода.

"Повторихме това с градски сцени, от фонтани на площади до канали, минаващи през града, и отново хората изключително много предпочитаха градските среди с повече вода в тях", разказва Депледж. "Изображенията със зелени площи получиха положителен отговор, както е установил Улрих. Но изображенията със зелени и водни площи получиха най-благоприятната реакция от всички."

Всъщност, колкото повече вода има на снимката, толкова по-положителна ще е реакцията, отбелязва Депледж. Въпреки че хората все още изразяват предпочитание към естествената пред градската среда с вода, бе ясно, че водите имат голямо значение.

В следващото си проучване Депледж и колегите му използват данни от провеждано от правителството годишно здравно проучване на Англия, за да видят дали могат да открият връзка между здравето и близостта до вода.

Разбира се, крайбрежните жители неизменно съобщават, че се чувстват по-здрави от другите, живеещи по-далеч от морето.

Снимка: theactionitems / Flickr

Съществува и „много силно културно наслагване“, което идва при проучванията за ползите от сините пространства, коментира Депледж. Докато хората от умерените пояси изглежда еднакво намират водните басейни за релаксиращи, данните от общности в тропиците, които по-често са изложени на мусони и цунами, имат по-малко идиличен поглед към морето.

И все пак остава препоръката: повече водни тела биха помогнали да запазим нашите градове по-прохладни, нещо все по-желано на една затопляща се планета, смята Депледж. Но застоялата вода е място за размножаване на комари и други насекоми, пренасящи болести, добавя той.

Едно е ясно - прекарването на времето край водата е едно от най-добрите неща, които можете да правите по време на отпуската си.

Градска жега. Снимка: Ласко Георгиев

Душът - заместител на морето

Но ако не можете да отидете на море, не се притеснявайте - има и други възможности. Душът може да промени мисленето ви към по-добро и да стимулира креативността ви, например.

"Душът е заместител на... океана", коментира Никълс пред Huffington Post. "Влизате под душа и премахвате голяма част от визуалните стимули на деня си. В звуково отношение е същото - това е постоянен поток от "син шум". Не чувате гласове и не обработвате идеи. Влизате под душа и това е като мини ваканция."

Тази почивка дава на ума ви малко пространство, за да ви хрумнат творчески идеи и да получите прозрения. Алберт Айнщайн е получил най-важните си прозрения по време на плаване - водата го е научила на принципите на физиката и въпреки че не е бил голям мореплавател, той е прекарвал възможно най-много време в лодка. Междувременно Ейбрахам Льоб (Abraham Loeb) от Центъра за астрофизика Харвард-Смитсониън, пише в Scientific American, че много от идеите му идват под душа.

"Доскоро изследванията, които се фокусираха върху ползите за здравето от природата, пропускаха особената роля на водата или "синьото пространство", отбелязва Никълс пред Quartz. "Тя е по-важна от всякога, тъй като времето, прекарано сред природата, особено когато е свързано с успокояващия аспект на водата, е ценен начин за компенсиране на стреса от живота и работата в съвременни условия."

Справка: 

Changing views of the interconnections between the oceans and human health in Europe
M H Depledge 1, A J Harvey, C Brownlee, M Frost, M N Moore, L E Fleming
Microb Ecol. 2013 May;65(4):852-9. PMID: 23325465 DOI: 10.1007/s00248-012-0173-0

Oceans and Human Health: a rising tide of challenges and opportunities for Europe
L E Fleming, N McDonough, M Austen, L Mee, M Moore, P Hess 6, M H Depledge, M White, K Philippart, P Bradbrook0, A Smalley
Mar Environ Res. 2014 Aug;99:16-9. PMID: 25081849 DOI: 10.1016/j.marenvres.2014.05.010

Marine Biota and Psychological Well-Being
Deborah Cracknell, Mathew P. White, Sabine Pahl, Wallace J. Nichols and Michael H. Depledge
Environ Behav. 2016 Dec; 48(10): 1242–1269.
Published online 2015 Jul 28. doi: 10.1177/0013916515597512, PMCID: PMC5081108, PMID: 27818525

Източник:

Blue Mind science proves the health benefits of being by water, Quartz 

Being near a body of water makes us calmer and healthier, science shows, Global News

Why Being Near Water Could Be the Key to Boosting Happiness, According to Science, Real Simple

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !