Картата на Пири Рейс: Тайните на най-старата запазена подробна карта, показваща американския континент

Ваня Милева Последна промяна на 29 май 2024 в 00:00 1684 0

Фрагмент на картатата на Пири,
Фрагмент на картатата на Пири,

Древната карта, известна като картата на Пири Рейс, не само поставя под въпрос разбирането ни за историческата картография и навигация, но и хронологията на глобалните изследвания.

Какво представлява картата Пири Рейс?

През 1929 г. германският теолог Густав Дейсман каталогизира карти, принадлежали на османския султан Мехмед II, в музея на двореца Топкапъ в Турция, когато открива нещо странно. Той открива част от турска карта на света от началото на XVI в., отпечатана върху пергамент от кожа на газела.

Картата е датирана от 1513 г. и е съставена от капитан Пири ибн Хаджи Мохамед Рейс, известен османски картограф и мореплавател. Картата на Пири Рейс е карта тип "портолан", която се е използвала за навигация през Средновековието.

Портолан

Портоланът е морска карта в смисъл, че показва предимно бреговете на моретата и островите, разположени в тези морета. Вътрешността на сушата е показана бегло, само схематични изображения на някои планински вериги, реки и други вътрешни географски обекти, както и различни допълнителни художествени и декоративни елементи. Като морска карта, портоланът е съставен предимно за нуждите на морската навигация. За по-лесно използване малките детайли на брега са изобразени доста условно.

На портоланите има мрежа от румбове, обикновено показващи шестнадесет основни посоки. За да се изгради тази мрежа, се изчертава голям спомагателен кръг, който покрива забележима част от картата. В този кръг са начертани два перпендикулярни диаметъра в посоките "север-юг" и "запад-изток". Между тях, като се разделят дъгите на окръжността наполовина, се начертават нови диаметри, така че накрая окръжността да се пресече в шестнадесет точки на еднакво разстояние. Всички двойки точки в кръга, които са на 90° или повече една от друга, са свързани с прави линии с определени цветове. Големите портолани, като партата на Пири, имат мрежа от румбове, изградена на базата не на един, а на два допирателни кръга с еднакъв диаметър. Посоката север-юг на портоланите систематично се отклонява от географския меридиан на стойност от 4° до 12°, различна за различните големи части на океаните и моретата. Естествено е да се приеме, че тази посока съответства на магнитни меридиани с магнитна деклинация, характерна за дадена ера. Капитаните на кораби в открито море са ориентирали своите карти по стрелката на компаса, а не по небесни явления, показващи географски север и юг. Съставителите на портоланите също са използвали в работата си магнитен компас, който вече е бил доста известен през 14 век.

Запазената част от картата на Пири Рейс. Кредит: Wikimedia Commons

Роден през 1465 г. на полуостров Галиполи в днешна Турция, Пири Рейс започва своето морско пътешествие под ръководството на чичо си Кемал Рейс. Той води много морски битки, а по-късно става морски командир, който ръководи османския флот в боевете с португалците в Индийския океан и Червено море. След смъртта на чичо си Пири Реис се посвещава на страстта си към картографията, въпреки че продължава да работи активно в османския флот.

Според ръкописна бележка, намерена заедно с картата, Пири Рейс я съставя, използвайки няколко други карти и планове като основни източници. Сред тях са карти на Птолемей, португалски карти, арабска карта и карта, начертана от Христофор Колумб.

Преведена картата на Пири Рейс. Кредит: Wikimedia Commons

Забележителни характеристики на картата на Пири Рейс

Дълго време картата е била в центъра на спорове, тъй като на нея са изобразени неща, за които никой не е трябвало да знае по онова време. Картата с размери 87 на 63 см, открита през 1929 г., не е пълна, а представлява само една трета от оригинала.

Пълната карта вероятно е показвала целия свят, познат в началото на XVI век. Останалите части показват Европа, Африка, Атлантическия океан и Северна и Южна Америка. Големите участъци, които липсват, вероятно са изобразявали Азия и др.

Голяма част от атлантическото крайбрежие на Африка и Южна Америка изглеждат точни, но други райони като Карибския басейн и части от Северна Америка са били или изкривени, или неточно изобразени. Същевременно няколко острова в Карибския регион са заличени, а е включен един митичен, наречен Антилия.

Най-интригуващият елемент от картата на Пири Рейс е загадъчната южна суша, която озадачава географите и картографите вече почти век. Близо до южния край на Южна Америка континентът се извива на изток и заема долната половина на картата.

Дълги години този участък от картата е смятан за грешка, но други смятат, че това любопитно очертание всъщност е Антарктида. Въпреки това регионът на "Антарктида" е показан без ледената си покривка, което не се е случвало от повече от 34 милиона години.

Най-вероятно на картата на Пири Рейс всъщност не е изобразена Антарктида, а хипотетичен южен континент, Terra Australis. Картите от този период като цяло изобразяват този теоретичен южен континент в различни конфигурации. Тази земя е поставена от римския географ Птолемей като противовес на обширните земни площи в познатия свят.

Terra Australis, или Южната земя, е изобразена на Orbis Terrarum на Петрус Планций от 1594 г. като масивен континент, обхващащ голяма част от южното полукълбо. Места, открити, но малко разбрани, са изобразени като северния край на Terra Australis, включително Tierra del Fuego на юг от Америка и Нова Гвинея. Кредит: Wikimedia Commons

Постепенното картографиране на Южното полукълбо, полека-лека отмести потенциалните граници на Terra Australis. Terra Australis се свива, става неясна и остава фантастична земя, спомената в литературата, по-специално в "Пътешествията на Гъливер". Вярата в Южния континент е изоставена, след като второто пътуване на Джеймс Кук през 1770 г. показва, че ако съществува, то е много по-малко, отколкото се е предполагало преди. Първото потвърдено акостиране на брега на Антарктида е едва по време на Първата руска антарктическа експедиция през 1820 г. и бреговата линия на Земята на кралица Мод не е била сериозно проучвана преди норвежките експедиции през 1891 г.

Източник: Piri Reis Map of 1513: Unveiling the Mysteries of Oldest Surviving Detailed Chart Showing American Continent
Conelisa N. Hubilla, Science Тimes

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !