Това популярно изображение на "гърди" във формата на цветя е съвсем неточно. Ето защо

НаукаOFFNews Последна промяна на 29 април 2019 в 07:30 7754 0

Тази впечатляваща анатомична картина на "женската мускулна система", на която "млечните канали" образуват идеални кръгове с форма на цвете, се разпространи  навсякъде - от Buzzfeed до BBC.

Но ако това внезапно разкритие на вътрешния свят на женската гърда ви изглежда странно, имате основание - изображението и неговият контекст не са… напълно правилни, пише ScienceAlert.

Наистина женските млечни канали не изглеждат така. А структурите, подобни на венчелистчета, които приличат на отворен чадър, не са млечни канали.

По-важното е, че в реалния живот „венчелистчетата” не са подредени по такъв идеален начин в кръг.

До днес (28 април), туитът с картинката е събрал над 141 000 харесвания и множество реакции. Една жена пише: "Първо си помислих, че някой е поставил цветя на гърдите, защото това е изкуство. Сега ми изглежда като странно чуждо създание, живеещо в тялото ми и аз съм ужасена". Друга жена смята, че изображението стряска хората само защото заради патриархата е показвана в училище само мъжката анатомия.

Но изображението, появило се в интернет всъщност за пръв път в пост в Imgur през 2016 г., в никакъв случай не е снимка както мисли @lemonadead, а всъщност е скрийншот от малко познато приложение за iPad, наречено Anatomy & Physiology. 

Освен това, картината не показва "женската мускулна система", както предполага популярният туит.

Скрийншот от Anatomy & Physiology - anatomy of human body parts

Като начало, гърдите всъщност не съдържат скелетни мускули . (Има някои клетки и тъкани в от гладката мускулатура, но тази схема претендира, че изобразява не тях, а скелетната мускулатура.)

И така, какви са тези подобни на венчелистчета форми? Описанието в приложението смътно определя червените балончета като „млечната жлеза“, което е доста безполезно, тъй като цялата гърда е всъщност млечна жлеза.

Най-вероятно са лобули. Всяка лобула е свързана с малки канали, известни като млечни тръби (или млечни канали), които от своя страна се свързват с зърното, където млякото изтича, когато жената отглежда дете. Всяка лобула (т.е. всяко „венчелистче“) се състои от алвеоли - кухини, покрити с клетки, секретиращи мляко. Алвеолите произвеждат мляко, когато получат определен хормонален сигнал от организма, съобщава ScienceAlert. Но тези лобули не са подредени като красиво цвете.

Така че тези "цветни венчелистчета" със сигурност не са канали. Вероятно представляват лобулите, макар че в истинската човешка гърда те изобщо не са подредени по такъв симетричен начин.

Нещо повече, тези лобули се променят по брой и размер, както и се увеличават с напредването на бременността на жената.

Много потребители на интернет реагираха на картината като някакъв недопустим пропуск от уроците по анатомия в училище, където вероятно са виждали нещо подобно:

Както виждате, разположението на лобулите е доста по-разнообразно и объркано, отколкото показва 3D графиката. Тъй като приложението за анатомия не е дело на авторитетен медицински или образователен издател (всъщност няма никакви научни справки в него), разумно е да приемем изображението с известна доза скептицизъм.

Освен това, формата и размерът на лобулите варира в зависимост от това дали жената е в лактация или не - важна подробност, която също не е посочена в материала.

Освен това там има поне едно твърдение, което е напълно погрешно. Пост на популярна научна страница във Фейсбук твърди, че "снимката се основава на млечните канали, извлечени от трупове през 19 век, инжектирани с восък и подредени в чист кръг".

Но оригиналното изображение от 1840 г. на инжектираната с восък дисекция има малко сходство с популярния 3D рендер:

Концепцията на художника от лобовете на гърда. Каналите са инжектирани с оцветен восък преди дисекцията (Cooper, 1840).

Работата на древния анатом върху кърмещата женска гърда се споменава в съвременните изследвания по темата защото тя е трудно да се изследва, тъй като повечето медицински образни методи не се препоръчват да се използват при кърмачки.

Facebook страницата за подкрепа на кърменето, която критикува 3D рендера, споменава този факт и подчертава ултразвуковото изследване на лактационната женска гръдна тъкан от 2005 г. като по-добро представяне на действителните вътрешни млечни жлези.

Графика на общата анатомия на кърмещата гърда въз основа на ултразвукови наблюдения на системата на млечните канали и разпределението на различни тъкани в гърдата. Кредит: Ramsay et al., Journal of Anatomy, 2005 

Това научно изображение е определено по-малко зловещо и следователно има безкрайно по-малко потенциал да стане популярен в социалните мрежи, но е много по-точен от странните цветя на плътта, които се разпространяват в интернет. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !