Американски съд реши: биткоините не са пари

Отсъждането може да има значение на прецедент за бъдещото развитие на виртуалната валута в САЩ

Александър Александров Последна промяна на 27 юли 2016 в 14:00 4487 0

Кредит Morguefile.com

Биткоин е едно от най-значимите явления във финансовия свят през последните няколко години. Виртуалната валута успя да спечели много привърженици, благодарение на своя независим и децентрализиран характер, както и необвързаността си с каквито и да е централни банки и други институции.

Единственият проблем е, че продължава спорът между регулаторни органи, поддръжници на биткоин и финансови експерти, какво всъщност представлява тя – дали наистина е парична единица, или по-скоро е дигитален актив, който поради високия си авторитет се използва за разплащане.

А новината от последните часове е, че един съдия от американския щат Флорида е отсъдил, че биткоините не са валута, а просто имущество. Предвид прецедентния характер на американското право, делото ще има значение за редица други случаи, в които трябва да бъде взето решение по въпроса.

Самото дело е било по обвинение от 2013 г. срещу американски гражданин, че е извършил незаконна финансова транзакция на биткоини. Съдът обаче е приел доводите на защитата, че за да има финансова транзакция, трябва да е на лице „паричен инструмент“, а в случая няма такъв, тъй като става въпрос за биткоин. По този начин, съдът на практика решава индиректно, че биткоините не са парична единица.

Някои анализатори вече побързаха да обявят, че американското правителство трябва да създаде регулаторна рамка, която ясно да определя естеството на виртуалната валута и да не се налага съдът да взима решение, какво представлява тя.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !