Автономните коли на Google катастрофират често, но поради ... човешки грешки

От компанията се оплакаха, че останалите шофьори на пътя стават много невнимателни, когато видят странните Google - мобили

Александър Александров Последна промяна на 21 юли 2015 в 14:38 3283 0

Кредит WIkipedia

Автономните автомобили на Google, които се движат без шофьор, се оказаха участници в изненадващо голям брой катастрофи на пътя. Това става ясно от блог постинг на Крис Урмсън, който ръководи отдела за роботизирани коли на технологичната корпорация.

Според мениджъра обаче, причината за повечето катастрофи не е в самите футуристични возила, а често е в начина, по който реагират останалите участници в движението, когато ги видят. Той добавя, че „... автономните коли са ставали обект на сблъсъци изненадващо често от други шофьори, които са разсеяни и не внимават на пътя.“

Припомняме, че корпорацията започна да тества своята технология за роботизирани коли без шофьор преди няколко години, първоначално използвайки за целта модели на Lexus и други марки. В последствие Google представи и собствена миниатюрна автономна лека кола, която беше критикувана от мнозина заради странния си и дори според някои хора смешен външен вид.

От Google посочиха, че именно опасното поведение на хората на пътя е основната причина компанията изобщо да започне да разработва роботизирани коли. Компанията не е единствената, която планира да пусне на пазара подобни модели и все повече традиционни производители на автомобили внедряват различни автономни компоненти в тях.

От уважаваната организация IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers), която е участвала в разработката на много от съвременните интернет стандарти, пък вече направиха прогноза, че до 2040 г. навлизането на роботизираните автомобили ще обезсмисли взимането на шофьорска книжка от хора.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !