06 юли 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

ДНК оригами ще създава микрочипове

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 15 март 2016 в 11:07 29630
Източник: Zoie Young, Kenny Lee and Adam Woolley

Учени са създали кух цилиндър от ДНК и са поместили на определени места вътре златни наночастици. На 251-та среща и изложение на Американското химично общество (National Meeting & Exposition of the American Chemical Society - ACS) в Сан Диего това е отбелязано като важна стъпка към изработването на компютърни чипове от ДНК, по-прости и по-евтини за производство от съвременните.

Изследователите се интересуват отдавна от възможността за създаване на компютърни чипове от ДНК, които биха позволили драстично да се намали размера им. За сравнение най-малките детайли на съвременните компютърни чипове имат размер около 14 нанометра. Това е повече от 10 пъти ширината на едноверижна ДНК молекула. Въпреки че ДНК е лош проводник, тя може да служи като скелет, поддържащ проводящи елементи от друг материал, разказва порталът phys.org.

Всеки знае, че формата на ДНК е двойна спирала, която се състои от две единични вериги ДНК. Базите на всяка нишка, сдвоявайки се свързват двете вериги, подобно на стъпалата на усукана стълба.

За да създадат скелет учените използват техниката "ДНК оригами". Конструирането на оригами структурата започва със синтеза на дълги едноверижни ДНК молекули. Тези вериги са гъвкави и меки, подобно на връзки за обувки. Изследователите добавят много други къси вериги на ДНК, действащи като "скоби". Те комплементарно (между съответстващи си елементи - „глъб и зъб“) се сдвояват и свързват множество сегменти "автоматично" в желаната форма.

Изследователите смятат, че компютърните чипове могат да бъдат още по-малки, ако се премине от двумерни към тримерни структури. За проверка на техниката ДНК оригами те съставили кух цилиндър на ДНК, който след това е прикрепен вертикално за силициева подложка. Нещо повече - с къси вериги ДНК учените са успели да поставят наноразмерни златни частици на определени места от вътрешната страна на цилиндъра. Авторите планират да вложат допълнителни компоненти вътре в тръбата, за да се сглобят полупроводници.

Ръководителят на проекта Адам Уули отбелязва, че за разлика от конвенционалните съоръжения за производство на чипове, които струват повече от милиард долара и са много сложни със стотици прецизни инструменти, то установка, което използва самосглобяващ се скелет от ДНК вероятно ще доведе до много по-ниско начално финансиране. "Природата работи мащабно и е наистина добра в надеждното и ефективно конструиране на нещата", заяви той. "Ако това може да се приложи при правенето на схеми за компютри, има потенциал за огромни икономии на разходи".

Етикети:базиДНКчип

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.