Иновативни стени „ядат“ смог

Технологията е базирана на нов вид цимент и може значително да намали замърсяването в градовете

Александър Александров Последна промяна на 10 декември 2015 в 08:11 4502 0

Кредит Nemesi Studio

Представете си свят, в който замърсяването в градовете се „почиства“ от иновативни сгради, чиито стени буквално „изяждат“ мръсния въздух. Може и да ви звучи футуристично, но всъщност подобна технология вече съществува и неин прототип беше представен преди дни.

Тя се нарича biodynamic и представлява нов вид цимент, създаден от италианската компания Italcementi. Първата сграда, използваща новата технология, беше представена от римското архитектурно студио Nemesi в рамките на италианския павилион на изложението Експо 2015 в Милано. Тя е съставена от множество геометрични фигури, които според нейните създатели действат като своеобразни „листа“, прочиствайки околния въздух.

Според екипа на проекта, този тип сгради имат потенциала да променят начина, по който живеем в градовете. По техни данни, ако дори 15% от външните стени на сградите в един голям град са покрити с подобен цимент, това би намалило замърсяването с около 50 процента. Постижение, с което трудно биха могли да се похвалят други експериментални технологии и методи за редуциране на мръсния въздух в градовете.

Една от съставните части на новия материал е специфичен мрамор, който е използван многократно от Микеланджело в неговите произведения. По този начин според създателите на технологията се съчетават иновациите от бъдещето с италианските традиции.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !