В Пекин обявяват извънредно положение, докато дебел смог обгърна целия град

Наука OFFNews Последна промяна на 08 декември 2015 в 12:42 5833 1

Столицата на Пекин е обявила тревога за пръв път поради високо ниво на замърсяване на въздуха, поради тежкия облак от опасен за здравето смог, който е обгърнал града.

Червения код - който е най-сериозното ниво на предупреждение от 4-степенната система, въведена през 2013 г., се очаква да остане до четвъртък, когато се очаква въздухът да се прочисти с предсказаното навлизане на студен фронт.

Дотогава, обаче, училищните часове ще останат отменени, като детските градини, началните училища и гимназиите ще останат затворени. Откритите строителни дейности на територията на града са спрени, а някои индустриални комплекси също са спрели работа.

"Хората трябва доколкото е възможно да ограничат дейностите си на открито," призова Бюрото по защита на околната среда в социалните медии. "Ако все пак ви се наложи да сте навън трябва да носите маска или да вземете други предпазни мерки."

Докато е в сила червения код, ще бъде ограничено движението на половината частни коли в Пекин, като на местните ще им бъде позволено да карат в определени дни в зависимост от това дали регистрационния им номер е четен или нечетен. Около 30% от колите обслужващи правителствени цели също ще бъдат спрени.

Според местната новинарска агенция, Xinhua, това ограничение ще окаже огромен натиск върху системата на градския транспорт в града, като се очакват допълнително 2 милиона пътници да използват автобуси и влакове всеки ден. Ще бъдат пуснати извънредни автобуса и общия им брой в Пекин ще достигне 25 000 за да се посрещне извънредното положение.

Пекин не е единствения град който взима спешни мерки, като Хебей, Сиандонг, Баодинг и Тианджин също са приложили сходни мерки в безпрецедентни колективни действия в опит да се постигнат максимални резултати от мерките за намаляване на замърсяването на въздуха.

Червеното ниво на предупреждение идва след период на екстремен смог в столицата и беше предшестван от оранжев код обявен в събота. Мащабът на проблема е видим дори от космоса, като сателитите на НАСА показват задържането на масивна покривка от замърсяване, която в момента покрива голяма част от Китай.

Фактът че високите нива на смог от миналата седмица - които достигнаха до 20 пъти над нормата за безопасност на Световната Здравна Организация - не предизвикаха червен код беше посрещнато с учудване в столицата на Китай. Практически, червен код означава три последователни дни на тежък смог, но определението не успокоява жителите на Пекин.

"Ако днес е червен код, то какво беше миналата седмица?" пита китаец в социална мрежа. "Вече ми е все едно, при всички случаи всичко наоколо е като газова камера," оплаква се друг.

Докато пишем това, Пекин системата за оценяване на качеството на въздуха в Пекин показва стойност от 300 микрограма по скалата PM2.5, коята измерва фините прахови частици с диаметър от 2,5 микрометра или по-малко. Те са особено опасни при вдишване тъй като могат да се заклещят дълбоко в белия дроб. Тези стойности достигнаха до 976 микрограма по-рано този месец. 

Интересното за нас в случая е, че собствената ни столица, София, има най-мръсния въздух сред всички европейски столици, като нивата на фини прахови частици са сред най-високите в света.

Глобално, се очаква въглеродните емисии да се задържат тази година на нивата от предишната, като дори се очаква леко понижение, а Китай твърди, че възнамерява значително да намали своите емисии, както и другите основни замърсители във въздуха. Да се надяваме, тъй като опасния смог, който виждаме над Пекин и на други места в Китай този месец е нещо което просто не бива да се допуска.

Източник: Science Allert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.12 2015 в 16:18

Китайците постепенно откриват топлата вода.