05 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Как може с помощта на WiFi да се вижда през стените

Захранваното от дрон устройство разкрива уязвимости в сигурността на технологиите WiFi

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 03 януари 2023 в 00:01 68370
Устройството Wi-Peep се отличава със своята достъпност и преносимост. Освен това е създадено от екипа на Абеди само с помощта на закупен от магазина дрон и малко количество леснодостъпен хардуер, струвайки само 20 долара.

Устройство, задвижвано от дрон, което може да вижда през стени, използвайки WiFi мрежи, е създадено от екип от изследователи от Университета във Ватерло.

Устройството, наречено Wi-Peep, може да лети в близост до сграда и след това да използва WiFi мрежата на обитателите, за да идентифицира и открие бързо всички устройства с WiFi в нея.

Wi-Peep се възползва от вратичка, която изследователите наричат вежлив WiFi. Дори ако дадена мрежа е защитена с парола, интелигентните устройства автоматично ще реагират на опитите за контакт от всяко устройство в обхвата. Wi-Peep изпраща няколко съобщения до дадено устройство, докато то лети, и след това измерва времето за отговор на всяко от тях, което му позволява да определи местоположението на устройството в рамките на един метър.

Д-р Али Абеди (Ali Abedi), извънреден професор по компютърни науки във Ватерло, обяснява значението на това откритие.

"Устройствата Wi-Peep са като светлини във видимия спектър, а стените са като стъкло", разказва Абеди. "С помощта на подобна технология може да се проследява движението на охранителите в банка, като се проследява местоположението на техните телефони или смарт часовници. По същия начин крадецът би могъл да определи местоположението и вида на смарт устройствата в един дом, включително охранителни камери, лаптопи и смарт телевизори, за да намери подходящ вариант за взлом. Освен това работата на устройството чрез дрон означава, че то може да бъде използвано бързо и дистанционно без голяма вероятност потребителят да бъде открит."

Въпреки че в миналото учените са изследвали уязвимостта на WiFi сигурността, използвайки обемисти и скъпи устройства, Wi-Peep се отличава със своята достъпност и лесно транспортиране. Екипът на Абеди го е създал с помощта на закупен от магазина дрон и 20 долара лесно закупен хардуер.

"Веднага след като бе открита дупката в Polite WiFi, разбрахме, че този вид атака е възможна", посочва Абеди.

Екипът конструира Wi-Peep, за да изпробва теорията си, и бързо осъзнава, че всеки, който има нужните познания, може лесно да създаде подобно устройство.

"На фундаментално ниво трябва да поправим дупката в сигурността при Polite WiFi, така че нашите устройства да не отговарят на непознати", заявява Абеди. "Надяваме се, че работата ни ще даде информация за разработването на протоколи от следващо поколение."

Междувременно той призовава производителите на WiFi чипове да въведат изкуствена, рандомизирана вариация във времето за реакция на устройствата, което ще направи изчисления като тези, които използва Wi-Peep, крайно неточни.

Справка: “Non-cooperative wi-fi localization & its privacy implications” by Ali Abedi and Deepak Vasisht, October 2022, The 28th Annual International Conference on Mobile Computing and Networking (ACM MobiCom 22). DOI: 10.1145/3495243.3560530

Източник: Researchers Develop a Device That Can Use WiFi To See Through Walls
University Of Waterloo


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.