Майкъл Бей ще създава комикси с вградена „добавена реалност“

Графичните новели от ново поколение ще обединят традиционния жанр с иновативната мултимедийна технология

Александър Александров Последна промяна на 29 август 2015 в 08:20 3234 0

Американският режисьор Майкъл Бей планира да създаде нов тип изкуство, обединяващо традиционните комикси с технологиите за „добавена реалност“. Бей, който е известен с филмите си, сред които „Трансформърс“, „Армагедон“, „Пърл Харбър“, „Островът“ и др., е създал за целта нова издателска компания, собственост на неговата 451 Media Group.

Намерението на режисьора е да създаде ново поколение интерактивни комикси, които ще размият границите между отделните изкуства, обединявайки графичните новели с най-иновативните мобилни приложения.

Технологиите за „добавена реалност“ (augmented reality), наричани още „разширена реалност“, представляват широк набор от приложения, които смесват виртуалната реалност и истинския свят. Чрез тях можем например насочвайки своя смартфон към заведение пред нас, да получим допълнителна информация за предложенията и цените в него, а ако го насочим към някоя от близките жилищни сгради, до тях да се добави информация за апартаментите, които в момента се продават.

През годините най-голяма популярност са придобили augmented reality приложенията за отразяване на спортни мероприятия по телевизията, при които към картината от спортния терен се прибавят и различни други елементи – например линия за засада във футбола или финална линия в спринта. С развитието на мобилните приложения обаче тази технология придобива много по-широка употреба и нараства нейното използване в игрите, архитектурата, търговията, маркетинга и други сфери.

Целта на Майкъл Бей е да използва потенциала на „добавената реалност“ в изкуството. За целта той вече е привлякъл популярни автори и визуални артисти, включително Скот Розенберг, Джордж Пеликанос, Марк Малоук и др.

Иновативните комикси ще разполагат със своеобразно „мислещо мастило“, което позволява от обикновените страници на комиксите да бъде „изваждано“ дигитално съдържание. По този начин ще се добавя допълнителни истории към сюжета и ще създават нови възможности за взаимодействие с читателите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !