Напечатаха подвижна медуза с 3D-принтер (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 01 октомври 2015 в 11:22 2178 0

Напечатана е изкуствена медуза с 3D-принтер от инженери от Университета на Флорида, които усъвършенстват техниката на 3D-печат с гелове и печата на обекти с висока степен на подвижност.

Методиката на печат е описана в списание Science Advances.

Важен момент в технологията е използването на среда за печата, състояща се от отделни гранули от хидрогел в размер седем микрометра. Тази среда се втечнява при прилагането на невисоко налягане (например ниска скорост на движение на печатащата глава). Печатащата глава представлява капиляр с вътрешен диаметър от 50 микрометра, по който постъпва веществото, което се втърдява в гела.

Ключово е и бързото възстановяване на "твърдия" компонент в гела. Когато иглата се движи в средата, гелът около нея се държи като течност и ако времето за "втвърдяване' е твърде дълго, полимерът, отпечатан в гела ще загуби формата си, движейки се в течността.

В разработката е използван полимера Карбопол, способен почти мигновено да премине от течно към твърдо състояние. Благодарение на това му свойства, авторите са успели да отпечатат сложни обекти, състоящи се от много тънки полимерни филми - затова и пипалата на изкуствената медуза могат да се движат.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !