Нова технология прави революция в писането с една ръка по телефон (видео)

Антония Петрова Последна промяна на 02 април 2017 в 16:01 5521 0

Растящата популярност на мобилните устройства с големи екрани, наречени фаблети (phablets), а също и преносими устройства с малки екрани като смарт-часовници, прави управлението им с една ръка все по-трудно. Това важи с особена сила когато трябва да се въведе текст с една ръка.

Компютърни учени от Университета "Сейнт Андрюс"(University of St Andrews), Шотландия, предлагат решение на този проблем - SWiM (Shape Writing in Motion) - наклонена техника на въвеждане на текст с помощта на клавиатура с жестове, съобщава Techexplore.

Техниката се състои във въвеждане на една дума само с един жест. Потребителите наклоняват устройството, за да контролират насочващо топче, което набелязва пътека за въвеждане на текст с помощта на клавиатурата с жестове.

Проф. Аарън Куигли (Aaron Quigley), председател на Human Computer Interaction към School of Computer Science в университета коментира: "Дизайнът на преносимите и големи мобилни устройства предполага и двете ръце да са свободни, но употребата на тези устройства, без значение размера им, с една ръка е често срещана. Всъщност, ако четете това през мобилно устройство, се запитайте, с една или с две ръце го държите?".

"Когато разглеждате фаблети, е трудно да ги държите с една ръка, какво остава да работите по тях. Това е, отчасти, поради ограничената функционална зона на палеца, което затруднява достигането на всички зони по екрана. В допълнение може да има и нежелани докосвания от дланта. Тези проблеми ще бъдат влошени, ако тенденцията за уголемяване на екраните на мобилните телефони продължи. Има много случаи когато другата ръка на потребителя пречи или не е налице, например поради недъг или когато се държи чанта, кафе, чадър", обяснява още Куигли. 

Източник: University of St Andrews

Hui-Shyong Yeo, изследовател от School of Computer Science в Университета "Сейнт Андрюс", обяснява: "SWiM е базиран върху техника на писане на форми, обикновено отнасяща се към клавиатура с жестове, която ние разширяваме с поддръжка на наклон. Вместо да се използва пръст, който да пише върху екранната клавиатура, ние използваме движение на китката на основната ръка за въвеждане на данни при писане с форми".

Пилотно проучване показва, че нови потребители на техниката постигат ниво от 15 думи в минута след минимална практика, и ниво от 32 думи в минута след приблизително 90-минутна практика.

"Колкото повече изчисленията навлизат в нашия живот, плавното взаимодействие с тези системи и устройства изисква да преразгледаме мисленето си относно тези връзки и предизвиква нашите основни виждания. SWiM прави това, като предоставя на хората нов начин да въвеждат текст и разрешава редица истински проблеми, които имаме днес и при малките, и при големите устройства, използвани с една ръка", допълва Куигли.

"Докато SWiM може да бъде приложен към по-малките устройства като смарт-часовниците и по-големите устройства като таблетите, ние предполагаме, че може да бъде приложен и към игрови контролери или очила за виртуална реалност", смята професорът.

Източник: University of St Andrews

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !