Първи снимки от строежа на пълномащабния прототип на Hyperloop (галерия, видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 март 2017 в 10:00 8520 0

Футуристичният транспорт Hyperloop е с една крачка по-близо до реалността.

На конференция в Дубай са представени снимки и видео, които показват строящата се в пустинята Невада тестова писта, първата в реални размери и капацитет.

Засега от нея се виждат 50 метра свързани помежду си бели метални тръби с 3.3 метра диаметър, разказва сайтът Мashable.

Идеята за транспорта Hyperloop за първи път е предложена от шефа на SpaceX и Tesla Илън Мъск през 2013 г. и се разработва от няколко фирми, сред които е Hyperloop One. Тя е първата компания, заела се с изграждането на пълномащабен прототип на технологията.

Пистата, наречена DevLoop, е в пустинята Невада, на около 50 км от Лас Вегас. Като се завърши, тя ще бъде затворен прототип с дължина от 3 км, демонстрираща пълен капацитет и пълна скорост.

Новата транспортна система ще позволи на пътниците да достигнат до местоназначението си с почти свръхзвукова скорост, 1220 км/ч. Това е технология за наземен транспорт, която използва вакуумни тръби и задвижвани на магнитна възглавница (технология Maglev) капсули във вътрешността на тръбите.

Такава система за транспорт може да намали до минути дългото с часове пътуване между градовете.


Роб Лойд (Rob Lloyd), главен изпълнителен директор на Hyperloop One, представи невиждани досега снимки, показващи как напредва строителството на първият реалистичен тестов полигон по време на конференцията Middle East Rail, която се проведе в Дубай.

"Тази технология ще революционизира много аспекти от живота ни, ние не сме виждали такава радикална промяна в транспорта, откакто братята Райт въведоха самолетния транспорт преди повече от 100 години", заяви Лойд.

Очаква се компанията да извърши публичен тест през първата половина на 2017 г. Но първата система Hyperloop вероятно няма да бъде в САЩ. Компанията подписа споразумение в края на миналата година с Дубай и Обединените арабски емирства, за извършване на предпроектни проучвания. През януари Роб Лойд заяви пред Mashable, че е възможно Дубай да получи първия Hyperloop.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !