Появи се първият вирус-изнудвач за Mac OS X

Наука OFFNews Последна промяна на 07 март 2016 в 12:17 8702 0

Потребителите на торент-клиента Transmission станаха първите жертви на първия вирус-изнудвач за настолната операционна система на Apple - Mac OS X.

Хора, които са свалили заразени версии на програмата, са станали жертви на вредоносната програма "KeRanger", съобщава The Verge.

За три дни след инсталирането вирусът криптира целия твърд диск на компютъра, правейки данните на него напълно неизползваеми без код за декриптиране. За получаването на въпросния код вредната програма започва да кара жертвите си да платят.

Разбира се, това не е първият вирус за Mac OS X, но заразената версия на Transmission бележи началото на вълна от нов тип вируси за платформата - които блокират данните и изнудват потребителите.

Сред като на 4 март беше уведомена, Apple реагира бързо по въпроса, блокирайки цифровия сертификат, който заразената програма използва. Така тя вече не може да се инсталира от потребителите. Хората зад "Проекта Transmission" ("The Transmission Project"), които разработват едноименната програма с отворен код, пък бързо пуснаха нова, чиста версия на софтуера.

Поука от появата на заплахата за Mac, която досега застрашаваше само използващите Windows, могат да си вземат потребителите и на двете системи: важно е да се правят резервни копия на важните данни.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !