Разработиха самовъзстановяващ се асфалт в Холандия

НаукаOFFNews Последна промяна на 12 май 2017 в 15:20 6395 0

Учени от Технологичния Университет Делфт разработиха проект за самовъзстановяващ се асфалт.

В асфалта са вградени стоманени фибри, които могат да зареждат електромобили и да възстановяват малки пукнатини в покритието, съобщи сайтът Inhabitat.

Много пътища са покрити с асфалт. Материалът е порест, която е едновременно благословия и проклятие -  порите поглъщат шума, но и лесно водят до пукнатини и дупки. Екипът на Ерик Шланген (Erik Schlangen) разработва материал, който работи като самовъзстановяващ се асфалт. Учените смесват стоманени фибри с асфалт, за да направят материала проводим, а след това, когато отгоре застане автомобил, топлината ще помогне да се затворят всички пукнатини. Тъй като е необходим автомобил, асфалтът не е напълно самовъзстановяващ се, но дава възможност за по-лесен ремонт.

Друга особеност на това покритие е възможността за зареждане на батерията на електромобилите, докато са спрели на светофарите.

Самовъзстановяващият се асфалт е в процес на тестване на 12 пътища в Холандия. Един е отворен още от 2010 г. насам и всички са в отлично състояние. Обикновените асфалтови пътища остават в добро състояние за 7 до 10 години (в Холандия), така че Шланген заяви, че в предстоящите години разликата ще стане по-ясна. Той подчерта, че самовъзстановяващия се асфалт може да е 25% по-скъп, но новият асфалт обаче ще бъде два пъти по-траен от обикновения и значително ще намали разходите за поддръжка на пътищата. Според една оценка оландските пътища със самовъзстановяващ се асфалт ще спестяват по 90 милиона евро всяка година.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !