30 ноември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Роботът Atlas се разходи в гората "като човек" (видео)

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 20 август 2015 в 07:50 79030

Хуманоидният робот Atlas на компанията Boston Dynamics напусна стените на лабораторията. Той отиде на разходка по неравен терен в гората на Масачузетс. Макар че някои медии смятат, че роботът "се движи като пиян Iron Man", трябва да се признае очевидното: Atlas е станал много по-добър в поддържането на равновесие по неравни повърхности.

Един от основателите на компанията Boston Dynamics Марк Райберт (Marc Raibert) направи презентация в секцията по роботика на конференцията Fab Lab. Той разказа за постиженията на новия Atlas. Роботът специално е пуснат "на свобода" в природата, защото там ще попадне в "непредсказуема среда", където може да се случи всичко. Разработчиците искат видят как се държи Atlas в такива условия.

Boston Dynamics пусна видео за първи път как Atlas се движи на открито. Той изглежда доста уверен, сякаш преследва беглец.

Райберт разказа на публиката за плановете на Boston Dynamics за промяна на сглобяването на робота в близко бъдеще. Вместо множество малки детайли крайниците ще бъдат сглобявани от големи елементи, напомнящи човешки кости.

Хуманоидният робот поддържа баланса си по същия начин, както го прави човекът: Той движи ръцете си и тялото му се накланя, за да измести центъра на тежестта на една вертикала с площта на опората.

Atlas е мобилен робот, специално проектиран за движение по пресечен терен. За особено труден терен, той може да използва и горните си крайници, за да се изкачи на хълмове или да се измъкне от дупки. В главата на робота са монтирани стерео камера и лазерен далекомер. Благодарение на новия си софтуер, поддържа равновесие много по-добре, отколкото много роботи състезатели в DARPA Robotics Challenge тази година във видеото.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.