02 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Създадоха автономен Linux-базиран дрон със сферичен дизайн

Апаратът може да се препрограмира чрез вградения интерфейс за създаване на външни приложения

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 09 декември 2015 в 08:21 33630
Снимка: Flyver

Въпреки бързото навлизане на летящите дронове в обществото ни през последните години, този тип устройства все още не са достатъчно широко разпространени, главно поради ограничените им функции.

Очакванията са това да се промени, когато бъдат създадени отворени екосистеми за приложения на дрони по модела, по който се развиват смартфоните. Сред пионерите в тази област е и българската компания Flyver, която има за цел да улесни процеса по създаване на приложения за летящите апарати от независими разработчици.

А един интересен нов проект в тази област е летящият дрон Fleye, чиито създатели целят изцяло да предефинират представата ни за този тип машини. Любопитното при него е, че има сферична форма, разполага с богато разнообразие от сензори и е почти напълно автономен. Вграденият му компютър поддържа операционната система с отворен код Linux.

В добавка симпатичният, наподобяващ футуристичен робот, дрон разполага с HD камера, акселерометър и магнитен сонар, а тежестта му е колкото на стандартна футболна топка. Той може да заобикаля препятствия, както и да излита при хвърляне от ръце. Може да лети в продължение на десет минути с едно зареждане на батерията.

Това, което е най-любопитно, обаче, е създаденото към него API (Application Programming Interface – Интерфейс за програмиране на приложения), който позволява машината да се управлява от смартфони с най-популярните операционни системи, както и от персонален компютър.

В момента в сайта за споделено финансиране Kickstarter е в ход crowdfunding кампания за финансиране производството на Fleye. Тя вече е набрала близо 102 000 евро при предварително зададена цел от 175 000 щ. долара.

Повече информация за дрона и за кампанията е достъпна на адрес: kickstarter.com


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.