Устройство показа, че са абсурдни претенциите на звукозаписните компании (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 декември 2015 в 14:29 8445 0

Със помощта на специално устройство, постоянно копиращо и изтриващо една и съща песен, съоснователят на популярния торент тракер The Pirate Bay, Петер Сунде (Peter Sunde) показа колко са абсурдни претенциите на звукозаписните компании, съобщава Motherboard.

Устройството, създадено от Сунде, се нарича Kopimashin. Това е мини-компютър Raspberry Pi със зареден скрипт на Python, който всяка секунда създава 100 копия на песента "Crazy" на групата Gnarls Barkley и ги изтрива.

Ако с всяко "откраднато" копие собственикът на правата претърпява загуби теоретично равни на обявената стойност на записа, то с просто умножение на стойността на песента по броя на копията й се получава абсурден резултат. 

Според логиката на корпорациите, всяко нелицензирано копие им нанася загуби. Ако е така, тогава скоро цялата индустрия ще фалира - защото Kopimashin им нанася "щети" в размер на десетки милиони долари всеки ден.

До 20 декември, устройството е направило повече от 120 милиона копия на песента, причинявайки "загуби" на музикалната компания на стойност повече от 150 милиона щатски долара.

Искам да покажа абсурдността на процеса, при който на цифрово копие се прикача някаква определена стойност, заяви Петер Сунде.

По думите Сунде, Kopimashin е арт-проект, създаден за изложба в Швеция, но възнамерява да пусне още няколко такива устройства за продажба.

През 2014 Сунде бе пет месеца в затвора за нарушаване на авторските права в интернет, и е осъден да плаща милиони долари на фирми, на които той, според съда, е причинил загуби.

Основната цел на проекта е да се покаже, че милионите долари, които искат като компенсация от Сунде и неговите колеги от The Pirate Bay, нямат нищо общо с реалността. Те са също толкова илюзорни  както цифрите на екрана на Kopimashin.

Всъщност разпространението на нелицензирани файлове, напротив, стимулира продажбата на музика и това се доказва от редица изследвания.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !