25 септември 2022
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Устройство прави всяка повърхност около нас „умна“ (видео)

Knocki позвоялва да управляваме домашното осветление, битовата електроника и телефона с прости почуквания по масата или бюрото ни

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 20 май 2016 в 09:00 59441

През последните години всичко около нас придобива интелигентност, благодарение на всевъзможни контролери, сензори и ИТ решения. Технологичните компании го наричат „Интернет на нещата“ (Internet of Things) – добавянето на свързаност и „умна“ функционалност към все повече предмети около нас.

Едно експериментално иновативно устройство, наречено Knocki, обаче преминава още една граница – то позволява дори на традиционните мебели и предмети в домовете ни, които нямат никакви дигитални компоненти, да поумнеят.

Джаджата работи по много прост и елегантен начин. Достатъчно е тя да бъде поставена върху каквато и да е гладка повърхност – холната масичка, бюрото в офиса или хладилника, след което започва да разпознава всички почуквания, направени по повърхността. Така с едно или пповече докосвания можем лесно да задаваме команди, които след това да бъдат интерпретирани от Knocki по различни начини.

Възможностите са безгранични – чрез прости почуквания ние можем да извършваме обаждания през мобилния си телефон, да активираме приложения на компютъра или да включваме „умни“ си телевизор. Knocki може също да се интегрира с платформата IFTTT, която позволява управлението на различни приложения на принципа „ако се случи дадено събитие, да бъде извършено определено действие“.

В момента създателите на Knocki набират средства за пускането му в производство в уебсайта за споделено финансиране Kickstarter. Успехът на проекта вече е гарантиран, тъй като при търсени 35 000 щ. долара, до момента той е набрал над 310 000 щ. долара от общо над 2700 дарители. Повече информация за устройството и за кампанията е достъпна тук.

 


+ 2
- 2
Направо прекалявате с ползването на термина "умно" за щяло и нещяло.

Нищо умно няма в това да издаваш звук като те почукат. Това нито е интелигентност, нито е функционалност. Това е шум, а шумът не е нещо, с което една холна масичка трябва да се гордее.
И няма как да стане част от Интернет на нещата с това устройство. Ще стане част от Интернет, когато получи IP адрес и може да я изкомандваш, примерно да отиде в другия край на стаята. Докато в случая масичката не се е променила - цялата работа се върши от устройството.

От друга страна пък, не знам... Вървим към време, в което дори антикварните холни масички без чипове ще се окажат по-умни от журналистите в медиите.
 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.