В бъдеще градовете ще са построени от кости

Те са по-здрав и екологично чист материал

Катя Димитрова Последна промяна на 01 юли 2016 в 14:00 4527 0

Кредит Flickr / Serendigity

Когато си представяме градовете на бъдещето, всички виждаме лъскави стъклени сгради, извисяващи се метри над земята. Възможно ли е обаче новите постройки да бъдат създадени от кости?

Повечето от днешните градски центрове са направени от два от най-вредните за околната среда строителни материали – стомана и бетон. Взети заедно, тяхното производство възлиза на зашеметяващите 10% от общите емисии на парникови газове в световен мащаб, което е само малко по-малко от годишните въглеродни емисии на целия транспорт. Това обуславя необходимостта от тяхното ограничаване, така че градовете да са възможно най-щадящи към околната среда.

Освен това, нарастващият брой на населението в мегаполиси като Ню Йорк, Лондон и Токио изисква бъдещите сгради да са все по-големи.

Тези проблеми вдъхновяват инженерът Мишел Оуен (Michelle Oyen) от университета в Кеймбридж да проектира нещо фантастично – град от кости. Това може да се окаже решението за построяване на сгради, които да са по-високи и по-безвредни.

Костницата в Седлек (на чешки: Kostnice V Sedlci ) е малък католически параклис, който се намира под гробището на Църквата на Вси Светии в Sedlec, предградие на Кутна хора в Чешката република . Той е един от дванадесетте обекти на световното наследство в Република Чехия. В костницата са скелетите на 40 000 - 70 000 души, артистично подредени, образувайки декорациите и обзавеждането на параклиса. Костницата е сред най-посещаваните туристически атракции на Чешката република - привличането на над 200 000 посетители годишно. Снимка: Flickr / Serendigity

Оуен спечелва финансиране от Инженерния корпус на армията на САЩ и разработва проекта си за сгради, изработени от синтетични кости.

Инженерът посочва, че костта има по-висока якост от стоманата и единица обем от синтетични кости може да понесе четири пъти по-голямо натоварване от неговия бетонен еквивалент. Здравината на костите се дължи на композитен материал, получен от протеини и неразтворима сол - минерал, наречен "хидроксиапатит".

Съотношението им в човешката бедрена кост, например, около 50:50, а в яйчената черупка съдържанието е приблизително 5% протеин и 95% минерал.

Използвайки тези съотношения като отправна точка, Oyen и нейният екип са успели да произведат образци от синтетична кост от "скелет" от хидроксиапатит директно върху субстрат на естествен колаген.

Разработката на Оуен показва, че методът наистина ще се окаже ключ към превръщане на мегаполисите в екологично чисти райони, където хората живеят в здрави и красиви постройки. Оуен и колегите ѝ вярват, че именно „костните градове“ ще се окажат бъдещето на света.

Материалът е публикуван в Mothernboard.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !