За първи път: Звук е използван като буфер за фотонен компютър (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 19 септември 2017 в 00:00 4246 0

Кредит Rhys Holland & Sebastian Zentilomo/University of Sydney

Стилизирано изображение на принципа на микрочипа. Със жълт цвят са обозначени фотонните данни, а със синьо - звуковите вълни

Учени предложиха нов метод за съхранение на информация в оптични чипове. Те разработиха чип, в който информацията, предавана под формата на фотони, се превръща в акустични вибрации и след това обратно в оптичен сигнал.

Тъй като скоростта на разпространение на акустичните вибрации е с пет порядъка по-малка от скоростта на фотоните, такава схема може да се използва като буфер за кратковременно съхранение на данни в оптични компютрисъобщава Science Daily.

Изследването на учени от Университета в Сидни е публикувано в списание Nature Communications.

Предаването на данни с помощта на светлината е много по-ефективно, без да се разчита на електрониката, която произвежда излишната топлина - данните се движат със скоростта на светлината, честотният диапазон е по-висок, не се отделя топлина, свързана с електронното съпротивление. За да се използват правилно данните, предавани по този начин, те трябва да се забавят в микрочип. Обикновено това се прави по електронен път, но съпътстващото отделяне на топлина карат компаниите да търсят други решения.

Прехвърлянето на информация от оптичен форма в акустична (и обратно) директно на чип е от основно значение за разработката на фотонни интегрални схеми, в които фотоните вместо електроните използват за пренос на данни. Тези чипове са предназначени за телекомуникациите, оптичните мрежи и облачните центрове.За техните нужди вече не отговарят традиционните електронни устройства, които са подложени на електромагнитни смущения, генерират твърде много топлина и харчат твърде много енергия.

"Информацията в нашата чип в акустична форма се движи със скорост с пет порядъка по-бавно, отколкото в оптичната област", разказва д-р Биргит Стилър (Birgit Stiller), изследовател от Университета в Сидни и ръководител на проекта.

"Това е като разликата между гръмотевица и светкавица", коментира тя.

Това забавяне позволява да се съхраняват за кратко и да се управляват данните в рамките на чип, за да се обработят и да се предадат нататък под формата на светлинни вълни. Всъщност звукът работи като буфер, прехвърляйки "фотонни данни" към звукови вълни за по-нататъшно извличане.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !