Съветва д-р Аспарух Илиев: 10 критерия за усложнение от COVID-19

Аспарух Илиев Последна промяна на 02 януари 2022 в 16:37 29806 1

Когато сте с COVID-19, е добре да не се стряскате и изпадате в паника. На първо място - не прекалявайте с лекарствата. Няма магическо средство срещу COVID-19. Едно от верните твърдения на Мангъров беше, че при леки форми е достатъчно парацетамол, супа и евентуално аспирин.

Особено важно е да НЕ се приемат от самото начало орални (таблетки) кортикостероиди (инхалаторни можете) - те потискат имунитета. Вземането им в самото начало може дори да удължи болестта.

Авирон няма да ви навреди, но няма и да помогне - това е хранителна добавка.

Важно е да пиете много течности, да се наспивате и да няма никакво натоварване.

Също така няма нужда да взимате противосъсирващи при леки форми на COVID-19.

Не интерпретирайте сами параметъра "д-димери", той не е задължително свързан с тромбози.

Важно е да се разпознаят усложненията на състоянието по няколко критерия:

  • спадане на сатурацията. Купете си пулсоксиметър и преди ползването изчистете ръцете си и ги разтрийте хубаво, трябва да са топли.
  • засилваща се кашлица със задух. Леко покашляне е едно, кашлица с усещане за липса на въздух - съвсем друго.
  • температурата е нещо особено важно - под 37.5-6 трудно можем да кажем, че има някакво значение. При COVID-19 (особено при неболедували неваксинирани) често е 2-3 седмици с непрекъснато повишаване и спадане. Ако забележите ,че температурата остава по-дълго време висока (над 38) и "светлите" периоди намаляват, това е белег за консултация с лекар.
  • отпадналост, която не преминава, а се засилва. Невъзможността да си вършите нормалните ежедневни задачи вкъщи е белег за влошаване.
  • храчки и сополи, което от безцветни стават мътни, жълти, жълто-зелени, сиви - говори за вероятно вторично бактериално развитие. Едва тогава има смисъл от антибиотици, не по-рано.
  • неадекватност, неориентираност, засилваща се сънливост може да са белези за мозъчно засягане.
  • ако сте ваксинирани и все пак се разболеете, почти винаги симптомите са хрема, болки в гърлото, отпадналост, краткотрайна загуба на обоняние, евентуално разтройство. След няколко дни това състояние преминава и тялото се възстановява. Лигавиците (гърло, нос, уста) имат малко по-слаба защита и активирането на имунитета отнема време. Важното е, че вирусът не прониква из кръвообръщението.
  • витамини (С, D (не повече от 1000-2000 единици на ден)) и микроелементи.(като цинк) не са доказано полезни, но и не вредят. Не прекалявайте с витамин D - натрупва се и може да е токсичен в много високи дози.
  • бромхексин, антистенокардин, фамотидин нямат доказан защитен ефект и приемането им в началото може да не навреди, но няма и да помогне.
  • ивермектин засега няма доказан ефект и може да е токсичен за черния ви дроб. Колхицин засега не е доказал категорично ефекта си и не го препоръчвам в ранните етапи на болестта. В същото време може да има странични ефекти.

Пийте течности! Ако вие или близките ви сте болни, очаквайте най-тежко протичане при неваксинирани неболедували. Преболедувалите и ваксинираните ще имат по-леко протичане, въпреки че винаги има изненади, особено ако последната ваксина или преболедуването лежат назад във времето.

Реално данните за потвърдени секвенирани 12 Омикрон случая на фона на започналата вълна в края на годината (промяната в седемдневната крива) са просто потвърждение на очевидното - беше ясно, че промяната в посоката на заболеваемост ще е Омикрон. Трябва да приемем, че под повърхността айсбергът на инфекциите с Омикрон е голям и оттук нататък предстои огромен скок. Дори мисля, че вече сме "скочили". Предвид ограничените капацитети за анализ, предполагам, че от границата на отчитане от 5-6 хиляди случая на ден, която очаквам да достигнем до няколко дни, няма да има реално проследяване. Следете числата на постъпилите в болница и в интензивните отделения - това са важните числа. Секвенирането оттук нататък е безсмислено. А иначе едва ли трябва да има изненадани, въпросът не беше дали, а кога.

Д-р Аспарух Илиев е ръководител на лаборатория в Университета в Берн, Швейцария.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!