Д-р Аспарух Илиев: Не можем да изключим изостряне на ситуацията в рамките на следващите два месеца

Ваксинацията е необходима, но сама по себе си няма да помогне в България с този бавен ход

НаукаOFFNews Последна промяна на 05 юли 2021 в 00:01 12040 0

Д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Университета в Берн, Швейцария, разказва, че немският министър на здравеопазването Йенс Шпан е обявил Германия да премине по най-бързия начин към кръстосано ваксиниране, т.е. да се приложи за втора доза при ваксинираните с първа доза на Астра Зенека една от двете РНК ваксини.

Това решение няма нищо общо с твърде обсъжданата безопасност на Оксфордската ваксина, а с това, че изчакането от 8-10 седмици за втора доза на ваксината на Астра Зенека е прекалено дълго, при кръстосано ваксиниране този период може да се скъси на 4 седмици, отбелязва д-р Аспарух Илиев.

"Причината за това бързане е разпалващата се вълна с Делта варианта в много страни. Ваксинирането помага за забавянето, но с повече от 30% неваксинирани все още има огромен риск. За сравнение България има над 85% неваксинирани. В момента в Германия се обсъжда по какъв начин да се стимулират гражданите да се ваксинират - с ваканция, пари и пр."

Ситуацията в някои държави с горещ летен климат като Бангладеш, Кения, Тунис e много тревожна, интензивните им отделения са претоварени, защото въпреки благоприятното на пръв поглед време, делта вариантът е една степен по-заразен. В Тунис за седмица дневният брой заразени се е утроил.

Причините са няколко, обяснява д-р Аспарух Илиев. При делта варианта заразата изисква много по-кратък контакт (от 15 минути при оригиналния вариант до 10-15 секунди при делта варианта). Размножаването на вируса в дихателните пътища е ускорено, прилепва по-силно към клетките. Клинично протича сходно с оригиналния вариант, но рискът от постъпване в болница се удвоява.

"Проучвания от Public Health Шотландия и UK показват, че рискът от заразяване е намален значително при ваксинираните с две дози (при двойнодозовите ваксини), в периода след 2-3 седмици след втора доза. Това означава, че за един неваксиниран човек периодът до постигането на такава защита е средно 6 до 7 седмици, или почти два месеца", подчертава д-р Аспарух Илиев.

"Притеснителното е, че предвид ваксинацията двойно увеличеният риск да постъпиш в болница вече се наблюдава сред населението на възраст между 40 и 60 години, т.е. при по-младите пациенти протичането е по-тежко".

Особено тежко е протичането, както и при предишните варианти, при пациенти с хронични болести и повече от 5 рискови фактора.

Д-р Аспарух Илиев ги изброява:

  1. затлъстяване,
  2. високо кръвно,
  3. нарушен глюкозен толеранс,
  4. бъбречна и
  5. сърдечна недостатъчност.

"Това пък ми напомни за един шофьор на такси в София преди няколко години, който ми обясняваше как бил здрав и нищо му нямало. Задъхваше се и покашляше при по-бързо говорене, имаше отоци по краката, ксантелазми около очите (натрупвания на холестерол) и беше поне 160 килограма. Това е типичен високорисков пациент", споделя д-р Аспарух Илиев.

Той припопомня, че България е на първо място в Европа по сърдечносъдови заболявания и затова трябва много сериозно да се предупреди населението за риска от нова вълна заразени с варианта Делта още преди началото на есента.

Според д-р Аспарух Илиев макар ваксинацията да е необходима, тя сама по себе си няма да помогне в България, заради бавния си ход, "ако не стане чудо, няма да достигне и 30%".

"Това означава само едно - независимо от кабинет и политическа ситуация ние вървим към много нови болни, починали и неизбежен повторен локдаун в рамките на края на лятото и есента".

"Единственият шанс това да се предотврати са драконовски мерки за стимулиране на ваксинирането и подготовка на обществото за нуждата от бързо въвеждане на дистанция, FFP2 маски и ограничения на събирането при растеж на бройките. Разясняване и обучение - рано и адекватно. Дори едно изречение като "Ситуацията с делта варианта е тревожна, не можем да изключим изостряне в рамките на следващите два месеца", колкото и да е неприятна за чуване, е по-добра от "Всичко е шест", заключава д-р Аспарух Илиев.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !