Сергей Брин: Решаването на големи проблеми е по-лесно от решаването на малки проблеми

Ваня Милева Последна промяна на 21 август 2023 в 00:01 7442 0

Сергей Брин

Кредит Wikimedia Commons

Сергей Брин през 2005 г. на конференцията Web 2.0

Роденият на 21 август 1973 г. в Москва, Съветски съюз, в руско еврейско семейство, Сергей Михайлович Брин е руско-американски компютърен учен, който е съосновавател на Google, Inc. с Лари Пейдж през 1998 г., въпреки че те работят върху идеите си за търсачки от няколко години по-рано. По данни от 2021 г. Брин заема 7-мо место в списъка на най-богатите в света като състоянието му се оценява на 107 млрд долара.

Сергей Михайлович Брин е роден в Москва в семейство на съветски евреи - математици, които се преместват за постоянно в Съединените щати през 1979 г. , когато той е на 6 години.

Семейство

Родителите на Сергей Брин са възпитаници на Механико-математическия факултет на Московския държавен университет.

Баща му, Михаил Брин, е кандидат на физико-математическите науки и става преподавател в Университета на Мериленд (сега е почетен професор).

Майката, Евгения Брин, в миналото - изследовател в Института за нефт и газ, след това става специалист по климатология в космическия център "Годард" на НАСА и автор на редица научни трудове по метеорология.

Дядото на Сергей, Израел Брин, е бил кандидат на физико-математическите науки, асистент в електромеханичния факултет на Московския енергиен институт.

Поради факта, че за евреите е било трудно да бъдат приети в отдели, занимаващи се с ядрена физика, Михаил е трябвало да се откаже от мечтата си да стане астроном и затова става математик. Евгения, подобно на съпруга си, е била подложена на дискриминация поради антисемитизъм в съветските академични среди. През 1977 г., след като присъства на международен научен симпозиум, Михаил разбира, че Западът има много повече да им предложи. След като подават молба за емиграция през 1978 г., Михаил е уволнен от работа, Евгения е принудена да напусне поста си. Семейството едва свързва двата края, докато молбата им не е одобрена през 1979 г.

През октомври 2000 г. Сергей Брин заявява:

"Наясно съм с трудностите, през които родителите ми трябваше да преминат (когато живеехме в Съветския съюз) и съм им дълбоко благодарен, че ме заведоха в Щатите."

През 2017 г. Брин добавя:

"Дойдох в Щатите на шестгодишна възраст със семейството си, родом от Съветския съюз, който по това време беше най-сериозният съперник на Съединените щати ... Беше труден период - Студената война, ако някои го помнят. Проблемът беше ядреното унищожение. И дори тогава САЩ имаха смелостта да приемат мен и семейството ми като бежанци."

През лятото на 1990 г. , няколко седмици преди 17-ия рожден ден на Сергей, неговият баща води група надарени ученици от специализирано математическо училище, включително Сергей, на тяхното двуседмично пътуване на обмен в Съветския съюз. Както си спомня Сергей, това пътуване събужда в него детските му страхове от властите и първият му импулс е да хвърля камъчета по полицейска кола. На втория ден от пътуването, когато групата се насочва към болница в Московска област, Сергей отвежда баща си настрана, поглежда го в очите и казва:

"Благодаря ви, че ме отведохте от Русия."

Образование и среща с Пейдж

Сергей Брин получава бакалавърска степен по математика и компютърни системи от Университета на Мериленд, получава стипендия от Националната научна фондация на САЩ (National Science Foundation).

Основната област на научните изследвания на Сергей Брин е технологията за събиране на данни от неструктурирани източници, големи масиви от научни данни и текстове.

През 1993 г. постъпва в Станфордския университет в Калифорния, където получава магистърска степен и започва работа по дисертацията си. Още по време на обучението си той се интересува от интернет технологии и търсачки, става автор на няколко изследвания ("Извличане на модели и връзки от световната мрежа" и "Динамично извличане на данни") и написва програма за обработка на научни текстове.

През 1995 г. в Станфордския университет Сергей Брин се запознава с друг студент по математика, Лари Пейдж, с когото основават Google през 1998 г. Първоначално те спорят много, обсъждайки някаква научна тема, но след това стават приятели и се обединяват, за да създадат търсачка за своя кампус. Заедно написват научната статия "Анатомия на системите на мащабна хипертекстова програма за търсене в интернет" (The Anatomy of a Large-Scale Hypertextual Web Search Engine), за която се смята, че е прототипът на бъдещата им суперуспешна идея.

Google

Брин прекъсва работата си по докторската си степен, за да посвети времето си на разработването на търсачка.

Брин и Пейдж доказват валидността на идеята си с университетската търсачка google.stanford.edu, разработвайки нейния механизъм в съответствие с нови принципи.

На 15 септември 1997 г. е регистриран домейнът google.com. Следват опити за развитие на идеята и превръщането й в бизнес. С течение на времето проектът напуска стените на университета и успява да събере инвестиции за по-нататъшно развитие.

Първоначалното финансиране идва от инвеститори, семейство и приятели. Името се трансформира от „googol“ (думата за огромното число, дадено от 1, последвано от 100 нули.)

Отляво надясно, Ерик Шмид, Сергей Брин и Лари Пейдж, 2008 г.

Съвместният бизнес се разраства, реализира печалба и дори показва завидна устойчивост по време на колапса на dot-com, когато стотици други компании фалират. През 2004 г. имената на основателите са посочени от списание Forbes в списъка на милиардерите. За относително няколко години компанията се разрасна до стойност, надвишаваща Disney, McDonalds и General Motors взети заедно.

Сергей Брин е автор на десетки публикации във водещи американски академични списания, а също така периодично говори на различни вътрешни и международни научни, бизнес и технологични форуми. Той често говори пред пресата, по телевизията, за своите възгледи относно технологиите за търсене и ИТ индустрията като цяло.

Компанията на Брин прави огромни филантропски инвестиции. Според основателите на компанията 20 милиарда долара ще бъдат изразходвани за тази цел в рамките на двадесет години.

През декември 2019 г. Пейдж и Брин официално обявяват в съвместно писмо, че напускат ръководните си позиции: "Alphabet и Google вече нямат нужда от двама изпълнителни директори и президенти".

Сергей Брин е съосновател на наградата Breakthrough Prize, поредица от големи научни награди с годишен фонд от 3 милиона долара. След руското нахлуване в Украйна през 2022 г. тези награди се използват, наред с други неща, за подкрепа на учени, които напускат Украйна заради войната .

Изказвания на Брин

През юли 2002 г. в интервю за списание California Red Herring, Сергей Брин казва:

"Русия е Нигерия със сняг. Наистина ли ви харесва идеята, че шайка бандити ще контролира доставките на цялата световна енергия?"

Въпреки това Брин все още говори на руски с родителите си и смята годините си в Русия за "важни".

През 2012 г. Сергей Брин в интервю за The Guardian посочва социалната мрежа Facebook и Apple като основните врагове на безплатния интернет. Според Брин под най-голяма заплаха са принципите на откритост и всеобщ достъп до информация, които бяха заложени при създаването на Интернет. Той също така заявява, че правителствата на редица страни все повече ограничават достъпа на своите граждани до световната мрежа.

Той признава, че преди е подценявал опасността и е смятал, че властите не могат да ограничат дълго време достъпа на гражданите до интернет. 

Друга заплаха за свободата на мрежата ръководителят на Google нарича опитите на представителите на развлекателната индустрия да засилят борбата с пиратството. Google активно се противопоставя на законопроектите за борба с пиратството Stop Online Piracy Act (SOPA) и PROTECT IP Act (PIPA), които според техните опоненти биха позволили на американските власти да цензурират интернет

Значението на работата на Брин и Пейдж

Някои сравняват визията на Пейдж и Брин с въздействието на Йоханес Гутенберг, изобретателят на съвременния печат:

През 1440 г. Йохан Гутенберг запознава Европа с механичната печатарска преса, отпечатвайки Библии за масово потребление. Технологията позволи книгите и ръкописите‍ -‌ първоначално копирани на ръка ‍-‌ да бъдат отпечатани с много по-бързи темпове, като по този начин разпространяват знания и помагат за въвеждането на европейския Ренесанс ... Google свърши подобна работа.

Сравнението бе отбелязано и от авторите на The Google Story:

"Нито едно ново изобретение след Гутенберг ... не е дало възможност на хората и не е трансформирало достъпа до информация толкова дълбоко, колкото Google."

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !