Защо котките обичат да събарят вещите ви (видео)

Така котката иска да привлече вниманието на собственика си

Наука ОFFNews Последна промяна на 13 декември 2015 в 16:13 10539 0

На всеки, който е имал котка му е познато: домашният му любимец протяга лапа и с двойно движение събаря поредната ваза или каквото и да е друго от маси и етажерки. 

Известният ветеринар Ерик Доутъри (Dr. Eric Doughtery) наскоро представи своите заключения по този въпрос във V between the lines

Доскоро се смяташе, че стърчащите вещи пробуждат ловния инстинкт у котките. Често пострадали са чаши, чинии и саксии и вази с цветя. На пръв поглед животните тренират уменията си. Но според д-р Доутъри, това мнение е неправилно, защото котките ловуват малки движещи се обекти, а не неподвижни. 

Но каква е причината за това поведение на котките? Експертът смята, че по този начин котката иска да привлече вниманието на собственика. Да му каже, че е гладна или нещо я тревожи. Животните го правят, когато са нервни. И за да се успокоят, искат да променят обстановката, с която са свикнали

Освен това, би било неразумно да искаме от котките да са кротки, отбелязва специалистът.

"За разлика от кравите и кучетата, които сме опитомили ние, домашните котки са се опитомили сами. Те не се нуждаят от хората, за да оцелеят," - коментира Ерик Доутъри.

Не се опитвайте да научите котката ви да не бута ценни предмети, по-скоро съобразете средата й с нейните желания.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !