Определена е датата на трансплантацията на главата на руския програмист

Наука OFFNews Последна промяна на 14 септември 2015 в 10:04 17578 0

Серджио Канаверо

Трансплантацията на главата на руския програмист Валери Спиридонов, който се съгласи на сензационния експеримент заради смъртоносното си заболяване, спинална мускулна атрофия, е определена за декември 2017 г.

Както съобщи Fox News операцията ще продължи не по-малко от 36 часа и ще бъде извършена от доктор Серджо Канаверо.

По време на операцията ще е необходимо да се охлади температурата на главата на Валери Спиридонов до температурата на тялото на донора, за да се поддържат клетките живи в условия без кислород. Процедурата ще бъде изпълнена с предизвикателства и несигурност. Има възможност главата да се отхвърли от тяло или обратното. С наличните технологии гръбначно-мозъчните нерви на главата и тялото не могат да се съчленят правилно. Дори всичко да върви добре, не се знае дали умствените способности или личността Спиридонов ще останат същите. 30-годишният програмист се впуска в напълно неизследвана медицинска територия. 

"Според Канаверо две години стигат, за да приключи всички научни изчисления на всички детайли зад предстоящата операция. Няма да се избързва, докато докторът не е уверен на 99% в успеха на операцията", – е пояснил Спиридонов за журналисти. Програмистът се пошегувал, че след трансплантацията на главата първата му работа ще е да излезе в отпуск.

Руснакът страда от вродена спинална амиотрофия на Вердниг-Хофман. При такава диагноза мускулите и скелетът на болния още от ранно детство спират развитието си. Заболяването с всяка година прогресира и в момента човекът трудно контролира тялото си.

Затова Спиридонов се решава на тази операция, въпреки на риска да не оживее след нея.

"Когато разбрах, че мога да участвам в такава мащабна и важна работа, в мен не остана никакво съмнение и започнах да се стремя към това. Сега чувствам само приятно нетърпение, сякаш съм се готвил за нещо много важно цял живот и сега то започва да се случва", - заяви Спиридонов пред Утро.ру.

Валери Спиридонов. Владимир Смирнов/ТАСС

По-рано бе обявено, че на доктор Канаверо ще асистира китайският лекар Рен Сяопин, който вече има опит в операция по трансплантация на глава на маймуна и е извършил близо 1000 подобни операции върху мишки.

На конференцията Frontier Science, проведена тези дни в Харбинския медицински университет, официално бе обявено, че именно в Китай ще се извърши първата в света операция по трансплантация на глава на човек.

"Доктор Рен е единственият човек в света, способен да оглави този проект", - заяви Канаверо на конференцията в Харбинския университет, където работи неговият китайски колега.

Китайският хирург Рен Сяопин

Но пред агенция France-Presse на 12 септември тази година китайският хирург Рен Сяопин се е усъмнил, през декември 2017 екипът да бъде готов за операция.

"Отчитайки пропуските, които имаме в знанията си, срокът ми се струва малко вероятен", - е заявил пред журналисти Сяопин.

Освен неувереността в подготовката за операцията, провеждането й се усложнява от проблеми от морално-етичен характер. Операцията ще проведе в Медицинския университет Харбин в провинции Хейлунцзян. Но по думите на Рен Сяопин засега е неизвестно как ще реагират на това китайските власти.

Както съобщава France-Presse, Рен Сяопин отказа да каже дали донорското тяло ще бъде на китаец.

Високото търсене на човешки органи в Китай и хроничният им недостиг наложи основният им източник да са осъдените на смърт. След бурен обществен дебат, Китай обеща да не използва органите на екзекутирани затворници. Експертите изразиха скептицизъм относно този план с аргумента, че ще продължат да се вземат органи от лишените от свобода, но сега ще бъдат класифицирани като "дарения".

Китай забрани търговията с човешки органи още през 2007 г., но търсенето им за трансплантации значително надхвърля предлагането в страната с 1,37 милиарда души, отваряйки вратата за принудителни дарения и незаконни продажби.

Донорството на органи не е широко разпространено, тъй като много китайци вярват, че ще се преродят след смъртта си и затова смятат, че трябва тялото им да е цяло.

Припомняме ви, че Валери Спиридонов се съгласи на трансплантацията на главата си към тяло на донор заради неизлечимото си заболяване - спинална амиотрофия на Вердниг-Хофман.

Организаторът на операцията доктор Серджо Канаверо за първи път заяви за намеренията си през февруари 2015 г., планирайки да извърши процедурата през 2016. Той е уверен в успеха на проекта, но някои от колегите му смятат, че това е "екстравагантна авантюра".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !