Международен семинар „Радио телескопът LOFAR в България – предимства и възможности" ще се проведе в София Тех Парк

ИАНАО - БАН Последна промяна на 02 декември 2019 в 11:23 3782 0

Кредит ИАНАО - БАН

Географско разпределение на наблюдателните станции на LOFAR в Европа

През последния половин век знанието ни за Вселената се обогатява с астрономически наблюдения в оптичната, инфрачервената и ултравиолетовата област. Но една област на спектъра остава слабо изследвана – нискочестотния радиодиапазон. Тепърва в нея ще се правят уникални открития, като скорошното директно наблюдение на черна дупка в ядрото на галактиката М87.

LOFAR e многофункционален, високо иновативен паневропейски разпределен нискочестотен радио телескоп (10-250 MHz), разработен от холандския Институт по радио астрономия (ASTRON) за изследване на ранната и далечна Вселената, слънчевата активност и земната атмосфера. LOFAR се състои от голям брой иновативни наблюдателни станции с антени тип фазирана решетка из цяла Холандия и част от Европа, свързани с оптична високоскоростна връзка. Данните от станциите се обработват в централен изчислителен център в Грьонинген, Холандия. В южна и източна Европа няма станция.

Институтът по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българската академия на науките организира международен семинар-дискусия, посветен на паневропейския разпределен нискочестотен радиотелескоп LOFAR. Започвайки работа по създаване на първата в България радио астрономическа обсерватория, се търсят академични, технологични, и бизнес партньори със споделени интереси и виждания за придобиване и задържане на високотехнологични и научни умения и знания в областта. По време на семинара ще има специална дискусия с потенциалните партньори в проекта.

Семинарът се организира с цели 1) разясняване на българската астрономическа и геофизична общност ползите от телескопа LOFAR, 2) създаване на национален консорциум за изграждане и управление на българска LOFAR станция и 3) участие в международния LOFAR телескоп.

Семинарът ще се състои на 3ти декември 2019 г, вторник, от 09:00 ч. в София Тех Парк (зала 125 на Лабораторен комплекс). Информация и регистрация на http://lofar.bg/lofarseminar

Лектори на събитието ще са:

Dr. Rene Vermeulen - Director of International LOFAR Telescope, ASTRON, Netherlands
Dr. Carla Baldovin - Policy Officer LOFAR and European Radio Facilities, ASTRON, Netherlands
Dr. Pietro Zucca - Staff Researcher, Co-Chair of LOFAR Solar KSP, ASTRON, Netherlands
Prof. Peter Gallagher - Senior Professor, Dublin Institute for Advanced Studies, Head of Irish LOFAR, Ireland
Mr. Marcis Donerblics - Deputy head of technical service, Ventspils International Radio Astronomy Center, Latvia

Свръх-модерният LOFAR телескоп е уникален със способността си както да наблюдава голяма част от небето, така и да се използва за изследване на много различни феномени, за разлика от традиционните оптични телескопи. Друга особеност на LOFAR наблюденията са огромното количество генерирани данни – около 3 Gb/s на станция. Това е предизвикателство, но и възможност за развитие на нови технологии за обработка, съхранение, и анализ на Big Data наблюдения.

Типична международна наблюдателна станция на LOFAR. Кредит: ИАНАО - БАН

Понастоящем в Холандия има общо 40 LOFAR станции, а в Европа още 13 станции. Сега се строят още две станции – в Латвия и Италия. LOFAR-BG ще е първата станция в Югоизточна Европа. Освен това, голямото й отстояние от другите станции ще позволи на телескопa да увеличи значително ъгловата си резолюция.

Изграждането на LOFAR станция в България ще позволи на българските учени да участват в изследвания върху епохата на рейонизация на ранната Вселена, проучване на краткотрайни, и далечни извънгалактични радио-източници, физиката на слънцето, космическото време и космическият магнетизъм.

В геофизиката, тя ще позволи изучаването на космически лъчи, йоносферната динамика, сеизмичната активност, и физиката на мълниите. Това ще създаде възможност за развитие и участие в международни изследвания и публикации в тези области на науката, за защита на докторати в тези области, и цялостно повишаване нивото на астрофизиката и геофизиката ни.

Със своите изследвания, българската астрономическа общност покрива всички сфери на модерната астрономия и астрофизика. В краткосрочен план, българските учени ще могат да използват данните от LOFAR за разширяване и допълване на собствените си проучвания по теми като:

1. Изследване на свръхнови и остатъци от свръхнови;
2. Изследване на области на активно звездообразуване в галактиките;
2. Изследване на поглъщането и количеството на газа в централните области на галактиките
3. Търсене на радио излъчване при активни галактични ядра с ниска светимост и галактични сливания;
4. Изследване на джетовете на активни галактични ядра и взаимодействието им с междугалактичната среда;
5. Изследване на слънчевата активност – наблюдения на динамиката на коронални изхвърляния на маса и свързани ударни вълни, и на електронни потоци при слънчеви избухвания.

В дългосрочен план се предвижда развитие на научна работа по основни области на LOFAR като „Епохата на рейонизация в ранната Вселена“, „Проучвания на звездното небе“ и “Краткотрайни източници“; по проблеми на литосферната, атмосферната и йоносферната физика; а също и по проблеми на физиката на космическите лъчи.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !