Немски университети заплашват да прекратят договора си с Elsevier

Наука OFFNews Последна промяна на 19 юли 2017 в 06:30 4306 0

В Германия се води напрегната борба за свободен достъп до научните списания и изгодни цени за публикациите.

На 30 юни четири основни академични институти в страната обявиха, че няма да подновят договора си през 2018 г. с научния издателски гигант Elsevier. Девет други университета в Баден-Вюртемберг изразиха подобно желание на 7 юли, съобщава на интернет страницата Тhe Scientist.

Решението за анулиране на абонамента е направено с цел да се окаже натиск върху Elsevier в продължаващите преговори за цената на публикациите.

Медицинският университет Шарите, част от Берлинския Университет Хумболт, Свободният университет на Берлин и Берлинският технически университет се обявиха за прекратяване на абонамента на Elsevier. Кристиан Томсен (Christian Thomsen), президент на Техническия университет в Берлин, обясни позицията си с факта, че голяма част от научните изследвания се финансират с публични средства, а придобиването на списанията се заплаща от обществеността.

Асоциация на немските институти DEAL начело с конференция на ректорите на висшите училища Hochschulrektorenkonferenz от 2016 г. работи върху създаването на ново с общонационален мащаб лицензионно споразумение с трите основни научни издатели: Elsevier, Springer Nature и Wiley. Тройката издатели покрива до 60% от бюджетите на библиотеките в Германия, а Elsevier има най-голям дял. Всяка година цената на абонамента за списанията на трите издателства расте средно с 5%. 

Ключови изисквания на DEAL са ценообразуване въз основа на броя на публикациите, свободен достъп до всички публикации за учени от университетите в Германия и постоянен достъп до електронните издания на Elsevier за научните организации. 

Подобни изисквания имат учените и от други страни. И имат известен успех. Така например, на Асоциацията на университети в Холандия подписа споразумение със Elsevier да споделят 30% от публикациите в списанията си на свободен достъп. Библиотечният консорциум, което представлява университети, изследователски институти и обществени библиотеки във Финландия, в момента също преговаря с Elsevier и други големи издатели за увеличаване на дела на свободно достъпните списания и намаляване на цените за платени списания.

Борбата за свободен достъп до научните публикации онлайн на рецензираните списания или поне за намаляване на непосилните цени за абонамент не е от вчера.

Миналата година бе прекратен достъпа на българската академична общност до базите данни на издателство Elsevier - Science Direct и Scopus поради дефицит в бюджета на МОН, но скоро бе възстановен.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !