Тормоз над комисията на НАСА за разследване на докладваните случаи за НЛО

Правителството разследва стотици военни доклади за НЛО, но само малка част от тях са наистина "аномални"

Ваня Милева Последна промяна на 02 юни 2023 в 00:01 7126 0

Независимият изследователски екип на НАСА за НЛО по време на първото му публично заседание на 31 май 2023 г.

Кредит NASA TV

Независимият изследователски екип на НАСА за НЛО по време на първото му публично заседание на 31 май 2023 г.

НАСА проведе първата си публична среща за обсъждане на констатациите на своя екип за независимо проучване на UAP.

Групата, сформирана през юни 2022 г., има за цел да проучи данни, свързани с неидентифицирани аномални явления (UAP - unidentified anomalous phenomena) - нов термин, който обхваща обекти или инциденти в небето, под водата или в космоса, които не могат да бъдат идентифицирани веднага. Групата, която разполага с финансиране в размер на 100 00 щатски долара, включва бившия астронавт Скот Кели и 15 други изследователи от най-различни области, включително астрономия, океанография и дори журналистика.

По време на встъпителните думи в днешното изслушване членовете на екипа подчертават, че най-голямата пречка по отношение на разбирането на тези неидентифицирани явления е липсата на данни. Въпреки това Даниел Евънс, заместник-администратор по научните изследвания в дирекция "Научни мисии" на НАСА, отбелязва, че тъй като интересът на обществеността към ВАР е сякаш рекорден, НАСА е длъжна да даде на темата "строгия научен контрол", който тя заслужава.

"На първо място, тя ни дава възможност да разширим разбирането си за света около нас", заявява Евънс. "Тази работа е в нашето ДНК."

Еванс подчертава, че проучването е преди всичко за постигане на по-широко разбиране на това, което се намира във въздуха, и за повишаване на безопасността на небето. "Задължение на тази нация е да определи дали тези явления представляват някакъв потенциален риск за безопасността на въздушното пространство", отбелязва Еванс.

Ники Фокс, заместник-администратор на дирекция "Научни мисии" на НАСА, заявява, че на екипа за независимо проучване на UAP е било възложено "да създаде пътна карта за това как да се използват инструментите на науката за оценка и категоризиране на естеството на НЛО занапред. Тази пътна карта, разбира се, ще помогне на федералното правителство да получи използваеми данни, за да обясни естеството на бъдещите НЛО".

Фокс обаче отбелязва, че достъпът до висококачествени данни е труден, тъй като сензорните платформи, използвани за събиране на данни, често са засекретени.

"Ако изтребител направи снимка на Статуята на свободата, тогава това изображение ще бъде класифицирано не заради обекта на снимката, а заради сензорите на самолета", коментира Фокс.

Тя подчертава необходимостта от висококачествени некласифицирани данни, които "дават възможност на нашия екип да комуникира открито, за да напредне разбирането ни за UAP не само помежду си, но и в цялата научна общност и пред обществеността".

Астрофизикът Дейвид Спергел (David Spergel), председател на изследователската група и бивш член на Консултативния съвет на НАСА, споделя това мнение, добавяйки, че "настоящите усилия за събиране на данни за UAPs са несистематични и фрагментирани в различни агенции, като често се използват инструменти, които не са калибрирани за събиране на научни данни".

Шон Къркпатрик, директор на Службата за разрешаване на аномалии във всички области на Пентагона (AARO), изразява съгласие, заявявайки, че въпреки че повечето доклади за UAP, които службата е прегледала, са лесно обясними, някои все още остават неразрешени "главно поради липсата на данни, свързани с тези случаи".

Един от най-обезкуражаващите моменти във встъпителните изказвания е, че и Фокс, и Евънс изтъкват, че много от членовете на изследователската група на НАСА за UAP са били подложени на тормоз в резултат на участието си.

"Екипът по сигурността на НАСА активно се занимава с този проблем", посочва Евънс. "Ние в НАСА сме наясно със значителния обществен интерес към UAP. Изключително важно е обаче да се разбере, че всяка форма на тормоз спрямо нашите участници в групата служи единствено за отклоняване на вниманието от научния процес, който изисква среда на уважение и откритост."

Източник: NASA concludes first-ever public UFO briefing. What did we learn?, Brett Tingley, space.com

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !