За първи път България влезе в световната класация на университетите на THE

Великобритания измести САЩ от върха, най-видим е напредъкът на азиатските държави

Александра Маркарян Последна промяна на 22 септември 2016 в 16:55 4208 0

За първи път България влезе в световната класация на университетите на Times Higher Education (THE). Тя беше публикувана на 21 септември в 23 ч. българско време.

България присъства с един университет - Софийския. Той е след първите 800, в графата "801+".

Също за първи път в 12-годишната история на престижната класация Великобритания измества САЩ от първото място. №1 тази година е Оксфордският университет, който измества петкратния лидер - Калифорнийският технологичен институт - на второто място в подредбата за 2016/2017 година. 

Класацията, в която тази година включва 980 институции от 79 държави, се изготвя на база 13 индикатора, обединени в пет области: обучение (среда за учене); изследвания (брой, приходи, репутация); цитирания, международен облик и приходи. Оценките за обучение, изследвания и цитирания имат по 30% в общата оценка. Международният облик съставлява 7.5% от общата оценка, а последните 2.5% са за приходите.

Топ 50

№1

Ректорът на Оксфордския университет казва, че поддържането на позицията на университета сред водещите в света е „всъщност много просто“ - свежда се до привличането на най-големите таланти.

„Всеки университет е само толкова добър, колкото добри са преподавателите и студентите, които може да привлече“, казва проф. Луиз Ричардсън.

Най-добрите академици привличат други топ академици, както и умните млади преподаватели. Те, от своя страна, привличат най-добрите студенти и най-солидното финасиране за наука. Ключът за университета е да осигури среда, в която тези академици са ценени, в която младите преподаватели са подкрепяни и в която всички са свободни да следват собствения си план за изследвания, допълва тя.

Оксфордският университет определено постига това, при положение, че е №1 във Великобритания за 12-годишната история на класацията, а в тазгодишното й издание става и първото британско висше училище, което е и №1 в света.

Оксфордският университет работи сериозно и да ограничи негативните последствия от излизането на Великобритания от Европейския съюз, като уверява персонала и студентите си от страните членки на ЕС, че те продължават да са добре дошли във висшето училище.

Азия

Ако резултатите се разгледат на национално ниво, прави впечатление напредъкът на азиатските държави. Два нови азиатски университета пробиват в Топ 100 - Chinese University of Hong Kong и Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST), а други четири влизат в Топ 200: City University of Hong Kong, University of Science and Technology of China, Fudan University и Hong Kong Polytechnic University. Нещо повече - два китайски водещи университета отбелязват значителен напредък - Пекинският университет влиза в Топ 30 под №29 (м.г. е бил 42-ри), докато университетът Цинхуа се изкачва от миналогодишната си 47-а позиция до №35 тази година. Водещият азиатски институт - Националният университет на Сингапур, е на 24-о място, което е най-доброто класиране в историята му.

Междувременно, водещият индийски университет - Индийски научен институт (Бенгалуру) - е много близо до влизане в Топ 200, резултатите му го подреждат в групата на университетите с класиране между 201 и 250, което също е най-доброто му представяне до момента.

Като цяло, 289 азиатски университета от 24 държави влизат в списъка с всички 980 институции. В елита – Топ 200, влизат 19 от тях, докато миналата година сред първите 200 в света бяха 15 азиатски висши училища.

Анализът показва, че азиатската държава с най-висок среден резултат сред останалите от континента е Сингапур. Сингапур е №1 в Азия по всички пет показателя: обучение, изследвания, цитирания, международен облик и приходи. Хонконг е на второ място в обучението, на трето при изследванията и на четвърто в областта цитирания.

Топ 200

Университетите в Топ 200 запазват стабилни позиции. САЩ все още има 63 университета сред първите 200. Великобритания има 32. Германия остава на трето място сред държавите с най-много висши училища сред най-добрите 200 в света – 22, с две повече от миналата година. Нидерландия също остава четвърта с 13, с едно повече от миналата година.

Къде е България

10 държави влизат за първи път в класацията, която тази година обхваща 980 институции при 801 миналата година. Те са: Алжир, България, Коста Рика, Хърватия, Грузия, Кувейт, Филипините, Шри Ланка, Тунив и Венецуела.

Много от тези нови за класацията институции се нареждат на местата между 200 и 800, където обикновено доминират страните от BRICS (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка) и бързо развиващите се икономики, въпреки че трябва да се отбележи, че Бразилия и Русия имат по 11 нови представителя.

България със Софийския университет се нарежда сред университетите с показатели след първите 800.

Ако сравним показателите на Софийския университет с тези на №1 в света - Оксфордският, картината изглежда по следния начин:

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !