"Дубайският кемтрейлс" - обяснението на специалист

НаукаOFFNews Последна промяна на 24 април 2024 в 00:00 3289 1

Дубайските наводнения били създадени от засяване на облаци...

Кредит БТА/ АП

Дубайските наводнения били създадени от засяване на облаци...

Наводнението в Дубай предизвика естествено интерес, но за съжаление отново в обясненията на явлението на първо място бяха конспирациите и не само в социалните мрежи но и в големите медии. Съобщено ни бе по телевизиите, че наводнението е изкуствено предизвикано от стрелба със сребърен йодид, което е предизвикало образуването на облаци и съответно обилни валежи.

Да видим какво би казал специалист, който се е занимавал точно със "засяване на облаци".

Теодора Илиева е завършила бакалавърска степен по екология и опазване на околната среда и магистърска по метеорология. Работила е 5 години като специалист активно въздействие в "Борба с градушките", област Монтана, тя е специалистът, който казва кои и колко ракети да се пуснат в облака. В момента работи в областта на климатичните изследвания, което е основният ѝ интерес.

Ето какво разказа тя:

Четох, че има конспирация и дубайските наводнения били създадени от засяване на облац, има много такива конспиративни теории и понеже за мен е нещо познато, реших, че ще е интересно за другите.

Тъй като аз последните 5 години работех като специлист именно по засяване на облаци, ще обясня накратко механизма.

Облакът се състои от вода, лед и пара, които циркулират нагоре-надолу и се преобразуват едни в други. Това е обикновена физика, не си представяйте, че това нещо става "вътре в облака", самият облак е това - вода, лед и пара.

При определени условия, които се изразяват чрез няколко уравнения, водната пара се отлага по разни частички, намиращи се в облака, например прах, сол по крайбрежията, лед, микроби ако щете, каквото има.

В центъра на всяка капка дъжд има такава частичка и колкото повече такива частички има, толкова повече капки могат да се образуват.

Ако няма много частички, водната пара си циркулира без да се събира в капки или се събира мноооого бавно, което има незначителен ефект върху процеса. За да падне една капка, тя трябва да е достатъчно тежка, за да преодоле възходящите движения в облака.

Тоест, облакът се стреми да се издигне, с всичките си частици, а гравитацията го дърпа надолу. Когато гравитацията надделее, капките падат.

Ако обаче няма достатъчно частички, върху които да се отлага парата, не се образуват капки, които да успеят да преодолеят гравитацията.

Целта на засяването на облаци е да се вкара в системата на облака т.нар. реагент, който по химични свойства наподобява частичките, които служат за отлагане на пара, за да се образуват повече капки.

Количеството вода/пара в облака не може да се промени, то е самият облак, засяването е начин да се въздейства върху процесите в самия облак.

Ако има малък брой частици, ще се образуват малък брой достатъчно тежки капки, а повечето вода ще си обикаля като пара, защото няма за какво да се "закачи", процесът е хаотичен.

Ако има голям брой частички, парата ще се закача за тях, ще се образуват голям брой капки, което допринася за "верижна реакция": почват да се блъскат из облака и да се множат и нарастват чрез събиране, променят условията и има по-голяма вероятност да завали.

Водата в облака е крайно количество. Това е "смисълът" на облака, той е обем вода, която се намира и в трите си състояния там.

Валежът зависи както от количеството вода, така и от тези частички, върху които тя се превръща в капки.

Няма механизъм, по който да се "направи" вода, за да наводни Дубай, а никой, повтарям никой с познания по физика не би пускал реагент в облак, който вече има условия да образува дъжд, просто защото няма смисъл.

Целта на засяването е да се извали облака, а на един обикновен метеорадар добър специалист може да прецени силата на дадена буря.

Двоен поляризационен радар (на снимката) дава информация какво се случва в самия облак - съдържа ли дъждовни капки, прекалено студена ли е водата, има ли ледени парчета градушка. Кредит: Аgri.bg

ОАЕ се похвалиха по-рано тази година, че "за 10 години, чрез намеса в облаците, количеството на валежите в страната се е увеличило с 20%". Означава ли това, че ако е валяло повече над Дубай, на друго място е валяло по-малко?

Не е задължително влагата от въздуха да се извали, така че по-скоро не, Обединените арабски емирства не крадат вода от други страни, но може да се тълкува като "преместване на валежа" на по-удобно място. Когато няма естествени условия за извалявяне, облакът се изпарява в някакъв момент.

Основният проблем с повтаряемостта на експеримента е, че няма два еднакви облака, които да минат по един път, за да знаем със сигурност кой би се извалял и кога. Със сигурност обаче променят модела на валеж със засева, ако отчитат 20 % увеличение годишно. Но конкретната буря аз лично не бих я свързала с това, а с обикновените климатични промени. Очакваме да се случват още такива интензивни явления, за съжаление, това са промените в климата, за нея се знае и се следи, докато въздействието се случва в реално време, има минутки, в които може да се пусне реагент, после е безсмислено, поради динамиката на процеса.

Другият момент е, че облаците трябва да се засяват в реално време, веднага, както и в точно определена зона пред облака, на точно определена височина, която зависи от атмосферата, а не е просто решено да е така. Една буря не е един облак, а серия, които се развиват последователно и имат кратък живот, 30-40 минути, час, като в първите минути трябва да им се пусне реагент, после няма смисъл.

Суперклетките са по-силни и ефектът е по-ограничен.

Силата на облака зависи от енергията в него, тоест топлината. Водата задържа повече топлина, така че обичайно силните бури носят много дъжд. Те затова са силни, имат вода, която е задържала енергия.

Ние тук ги обработваме, за да има по-малко градушка, но не мога да си представя силна буря, която няма да се извали, освен ако не е обработвана. Силните бури обичайно валят, а след като знаем, че не може да се добави вода в облака, за мен това е конспиративна хипотеза по чисто физични причини.

"Засяване на облаци" със самолет. Кредит: openclipart (CC0 1.0 DEED)

Изкуствени въздействия върху облаци се правят в България от 50 години, в Русия също, откъдето е ноу хау-то у нас, в Дубай и в Мексико също се прави, на други места също.

Извършва се с цел да не се образуват градушки. Аз лично съм пуснала хиляди ракети с реагент в стотици облаци.

Теорията (Cloud Seeding) е от средата на 20 век и като цяло се смята, че има ограничен, но все пак значим ефект. 

Теодора Илиева не държи да приемате думите ѝ на вяра. "Това е обект на изследване на дисциплината микрофизика на облаците. Препоръчвам, ако искате да знаете как се образува или не валеж и ви се занимава с контраинтуитивни концепции, пълни с променливи, които не разбирате от първия път".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2020

1

Прост Човек

25.04 2024 в 06:45

Много добре написано за хора без специални познания.
Бих добавил като обобщение че:
За да се получи някакъв валеж е необходимо да имаме условия за кондензация, а при по-силни валежи и кристализаиция.
При охлаждане на въздуха образуването на водни капки започва върху т.н.
кондензационн ядра, които са прахови частици с микронни размери от различен произход. В атмосферата обикновено тяхното количество е достатъчно така, че
при пресищания на водните пари с части от процента, те предизвикват кондензация.
Мощните облачни системи имат значителна преохладена част.
В този случай валежният им потенциал се реализира по естествен път и изкуствено въздействие няма значим принос.
Въздействията за изваляване имат ефект при облаци с по-малка мощност и по-нисък валежен потенциал.
Използването на средствата за въздействие върху климата за военни и всякакви враждебни цели е забранено от около 50 г. с международна конвенция.
Оги Мицов - Прост Човек