Какво представляват загадъчните железни тръби, открити в Китай?

Ваня Милева Последна промяна на 19 юни 2024 в 00:00 5240 0

Колаж от снимки на тръбите в Байгун от китайски източници.

Кредит 亿忆

Колаж от снимки на тръбите в Байгун от китайски източници.

Тръбите Байгун се открояват като забележителен феномен сред другите странни образувания на нашата планета. Тези "ръждясали" тръби с диаметър от 2 до 40 см са наричани "неуместни артефакти", те създавати впечатление за изкуствена система, давайки поле на фантазията на любителите на конспиративни теории.

Загадъчна природна формация

В отдалечената провинция Цинхай в Китай се намира озадачаващ археологически обект, който не се поддава на конвенционални обяснения. Странни структури, съставени от уникална метална сплав, се намират в пещери високо в планината Байгун.

Структурите се намират на около 40 километра югозападно от град Делинха в Монголско-Тибетския автономен окръг Хайси. Те са открити през 90-те години на миналия век от група американски специалисти, търсещи вкаменелости на динозаври в района. Оттогава подобните на тръби структури предизвикват любопитството на учените и спорове относно техния произход или предназначение.

Загадъчните структури в Байгун са описвани като "ръждасали останки на тръби" с размери от 2 до 41 сантиметра в диаметър. Те се намират дълбоко в планината до солено езеро на около 79 метра.

Първите анализи от Лиу Шаолин (Liu Shaolin) в местна топилна фабрика установява, че те се състоят от 30% железен оксид (окислено желязо) и големи количества силициев диоксид и калциев оксид. Възрастта на находката се оценява на над 5 хиляди години (дори 150 хиляди), т.е. по-стара от началото на производството на желязо в Китай. 

Тъй като металургичният анализ отчита състава на анализирания материал не по отношение на действителните минерали, които са включени, а само по отношение на процентите на оксидите на присъстващите специфични елементи, калцият, присъстващ в анализирания материал, би могъл да бъде в под формата на калцит, минерал, който естествено създава образувания.

Феноменът започва да привлича широко внимание след последващ доклад на Йе Джоу (Ye Zhou) през юни 2002 г. Държавният вестник People's Daily съобщава за изследване от 2007 г., при което научен сътрудник от Китайската администрация по земетресенията съобщава, че е открил, че някои от тръбите са силно радиоактивни, което не бе потвърдено.

Мистерията с големите количества отлагания на железен оксид, 8% от които са неидентифицирани, и техният външен вид, подобен на тръба, довежда до спекулации от теоретиците на конспирацията, които вярват, че тези подобни на тръби образувания в планината могат да бъдат доказателство за развита цивилизация в далечното минало или работа на извънземни.

Тръби или фосилизирани растения?

И в други части на света има структури с подобен вид или състав на тръбите в Байгун, като например в Южна Луизиана. Има и добре запазени отливки на кора на дървото Lycopsid, намерена на скала в Пенсилвания.

В статията си "Изкопаеми дървесни отливки в почвите на Южна Луизиана" изследователите Джоан Моса и Б. А. Шумахер изследват тръбите в Южна Луизиана и откриват, че точно като тръбите в Байгун, те най-вероятно са фосилизирани дървета.

Фосилизиран корен от Южна Луизиана. Кредит: Fossil tree casts in South Louisiana soils; 

Смята се, че цилиндрите са отливки от изкопаеми дървета, където минералите се образуват около корените, преди да изгният вътре, оставяйки ефекта на кухата тръба.

Същото обяснение бе дадено и на тръбите в Байгун, като научните експерименти потвърждават, че самите тръби съдържат органична растителна материя. Друга теория предполага, че тръбите са създадени в естествен калъп. Смята се, че пясъчникът от издигането на Тибетското плато е оставил пукнатини, които след това са били запълнени с богати на желязо седименти по време на наводнение.

Справка: Fossil tree casts in South Louisiana soils; Joann Mossa; B. A. Schumacher; Journal of Sedimentary Research (1993) 63 (4): 707–713. https://doi.org/10.1306/D4267BC2-2B26-11D7-8648000102C1865D 

Източници:

Baigong Pipes: What Are the Mysterious Tube-Like Structures Found in Chinese Caves?, sciencetimes

The only alien site in China, the "mysterious iron pipe" 150,000 years ago, is still an unsolved mystery, INews

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !