Популярни научни и не много научни митове

Наука ОFFNews Последна промяна на 12 септември 2015 в 12:25 14321 2

Кредит www.youtube.com/ Alltime10s

Някои съвременни митове, засягащи науката, са доста упорити, макар че не се обосновават от някакви експериментално потвърдени факти или теоретични разработки. Ето няколко от най-известните митове и тяхното опровержение.

Посоката на въртене на изтичащата струя вода е различна за южното и северното полукълбо. 

Това не е вярно, защото Земята не се върти с достатъчно голяма скорост, за да окаже някакво влияние върху посоката на течението. Така че каква ще бъде тя, се определя единствено от повърхността на фунията.

Човешкият мозък работи с 10% от възможностите си.

Научните изследвания твърдят обратното. Магнитно-резонансните изследвания показват, че в работата на мозъка участва почти цялата повърхност на кората му. При това мозъкът работи дори докато спим. 

От космоса се вижда само един обект, създаден от човека - Великата китайска стена.

Това не е така. Всъщност, да се локализира и да се види Китайската стена от космоса е много по-трудно, отколкото други обекти. Ако погледнем Земята от повърхността на Луната, например, стената няма да се вижда изобщо.

Сезоните се сменят, защото Земята се приближава/отдалечава от Слънцето.

Това не е вярно. Върху смяната на сезоните влияе не движението, а ъгъла на наклон на оста на Земята спрямо Слънцето.

Ако се вдигне падналото до пет секунди, то не се замърсява.

Това не само не е вярно, но е направо абсурдно. Вредните бактерии могат да се преселят на падналия предмет в момента на контакта. Това става за милисекунди.

Някои животни могат да предсказват стихийните бедствия.

Вероятно това не е така. Съществуването на такава способност у живите организми не е доказано научно. Все пак благодарение на силно развития си слух, обоняние, зрение, животните може да са по-бързи от хората в усещането на приближаващата се опасност. Освен това, животните имат силно развити инстинкти, а и те не се нуждаят от емоцията да наблюдават приближаващото се цунами или ураган. Повечето хора го правят, без дори да осъзнават. В същото време животните без съзерцания и размисли бягат, за да спасят живота си. Ето защо се оказва, че при бедствия загиват повече хора, отколкото животни.

Мълнията не удря на едно и също място два пъти


Това е не само просто заблуда, но и опасна заблуда. Всъщност е точно обратното. Съществуват предпочитани места за мълниите, затова на едно и също място ударите може да се повтарят няколко пъти. Например, в небостъргачите мълниите падат средно около двадесет и пет пъти в годината.

Има тъмна страна на Луната

Слънцето в някакъв момент осветява всяка част на Луната. Но има страна на Луната, която никога не е видима от Земята. Това е предизвикано от приливното въздействие, което води до това, че Луната се върти около оста си със същия период, с който се върти около Земята.

Ние виждаме винаги само едната страна на Луната, но другата й страна не е тъмна. Когато виждаме тънък полумесец, слънцето огрява по-голямата й част, която не виждаме.

Нервните клетки не се възстановяват

Това е мит. Разбира се, човешкият мозък преминава основния си етап на развитие в ранна възраст, но нервните клетки не престават да се делят и в зряла възраст. Невроните в мозъка, според изследванията, растат и се променят през целия живот на човека. 

В космоса няма гравитация

Не е вярно. Гравитацията е навсякъде, силата на гравитацията кара звездите се въртят около центъра на галактиката, Земята около Слънцето и спътниците около Земята. Причината астронавтите да изпитват безтегловност в космоса е, че те се въртят около Земята и центробежната сила се уравновесява с гравитацията.

На орбитата около 400 километра над Земята, гравитацията намалява само с 10%.

Червеното ядосва биковете

Испанските тореадори започват от 17 век да използват ярки червени плащове. От тогава се разпространява митът, че биковете се дразнят от червеното. Всъщност на биковете им е все едно какъв цвят е плаща, те атакуват този обект, който се движи.

Изстрел в резервоара, може да взриви колата

Този ефект може да се види само във филми и видео игри. Всъщност куршумът или ще остане в резервоара, или ще премине през него. Ако се използват трасиращи куршуми от разстояние, може да се предизвика експлозия, но пак няма да стане толкова лесно, както се показва в холивудските филми.

Полярната звезда е най-ярката звезда в нощното небе

Полярната звезда не е най-ярката звезда в нощното небе. По яркост е някъде на 50-то място. Най-ярката звезда след Слънцето е Сириус от съзвездието Голямо куче. 

Дъвката не се смила в стомаха седем години.

Не е вярно. Всъщност, за дъвката е нужно малко повече време за смилане от нормалната храна. Най-вероятно, този мит е измислен от родителите, за да накарат децата си да не гълтат дъвките - в края на краищата, това не е най-полезната храна.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.09 2015 в 10:52

Ще уведомя шефа

30.09 2015 в 07:36

Казвам се Николай Арнаудов и работя като карикатурист.Публикувал съм в много страни по света /САЩ,Англия,Германия/,а също съм носител на много международни награди.
Мога да съм ви полезен с карикатурите,които са на теми - космос,екология,спорт,политика,лов и риболов и други.
Пишете ми.
Поздрав,
Николай Арнаудов