Безопасни ли са микровълновите фурни?

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 29 октомври 2019 в 00:00 13840 0

Кредит pixabay

Микровълновите фурни са широко използвани за бързо затопляне и приготвяне на различни видове храни. Но често хората си задават въпроса дали е опасно да се стои до тях и дали излъчват някакво потенциално вредно лъчение. Краткият отговор на щатската Администрация по храните и лекарствата (FDA) е - не.

Микровълновото лъчение е тип електромагнитно излъчване, или вълни енергия, които се движат през пространството. Електромагнитното лъчение може да е под различна форма, включително радио вълни, видима светлина, рентгенови лъчи и гама лъчи.

Микровълните, подобно на радио вълните, са тип "нейонизиращо лъчение", което означава, че те нямат достатъчно енергия, за да избият електрони от атомите. Затова микровълновото лъчение не уврежда ДНК на клетките, обяснява Американското дружество за борба с рак.

За разлика от тях, рентгеновите и гама лъчите се класифицират като "йонизиращо лъчение", което има достатъчно енергия да избива електрони от атомите и може да увреди клетките и ДНК. 

Въпреки че микровълните не представляват същия риск за здравето като рентгеновите лъчи, излагането директно на тях също крие рискове. Микровълните карат водните молекули в храната да вибрират и така я загряват. Теоретично, ако същото се случи с човешкото тяло, при високи нива на облъчване, може да се получи изгаряне. Но такъв тип травми са много редки и се получават в случаите, когато микровълновата фурна не е била добре изолирана, обясняват от FDA.

От администрацията имат и специфични изисквания към устройството на фурните, за да се избегнат рискове от подобно лъчение, като например две синхронизирани системи, които спират излъчването, когато вратичката е отворена, както и устройство, което изключва фурната, ако някоя от двете системи блокира.

Затова рискът е изключително малък, освен ако няма повреда във вратичката или отваряне на някоя заварка във фурната, обясняват от FDA. Въпреки това от агенцията препоръчват да проверите дали вратичката е добре уплътнена и да не се навеждате над уреда докато работи.

По-честите наранявания от микровълновите фурни са свързани с изгаряния при докосване на загрятите съдове или самата храна. 

От FDA предупреждават, че когато се затопля вода в чаша е възможно тя да достигне състоянието на "свръхпрегрята вода", когато тя е загрята над точката на кипене. В тези случаи водата не изглежда вряща, а само повърхността й се вълнува леко, но при докосване или вдигане на чашата, може да се получи изригване на вряща вода. Това може да доведе до изгаряния на кожата, най-често на ръцете или лицето. Затова не трябва водата да се загрява по-дълго време от препоръчаното в инструкциите за употреба на фурната. 

Източник: Live science - Is It Safe to Stand in Front of Microwave Ovens?

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !