Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

Безпилотен военен хеликоптер прелита 134 км в тестова мисия

Модернизиран хеликоптер Black Hawk летя автономно между планините, за да доставя кръвни банки в симулирана мисия

Ваня Милева Последна промяна на 04 ноември 2022 в 00:01 2388 1

Хеликоптер Black Hawk, летящ автономно. Кредит: Ted Carlson / Sikorsky AircraftF

Американски военен хеликоптер, управляван изцяло от бордов компютър, прелетя ниско и бързо през долина, извършвайки 134-километров демонстрационен полет, за да достави запаси от кръв.

Отделен тестов полет показа как автономната версия на хеликоптер Black Hawk може също да вземе повече от един тон товар, провесен под корема му, и дори да промени траекторията на полета, за да вземе манекен, оставен вместо ранен войник. Демонстрациите на полетите се е състояла по време на учение през октомври.

„Това е истинска автономна система“, коментира на пресконференция Игор Черепински (Igor Cherepinsky) от Sikorsky, който произвежда Black Hawk. „След като обясните каква е мисията, дори нямате нужда от връзка за данни – самолетът взема всички решения.“

Това е най-новият крайъгълен камък в програмата на Агенцията за напреднали изследователски проекти на Министерството на отбраната на САЩ, наречена ALIAS, която тества технологията MATRIX на Sikorsky – комплект, който може да преобразува хеликоптери в самолети, които летят автономно. Първите по-кратки полетни тестове без хора на борда се състояха през февруари.

„Мисля, че това е значителен напредък от предишните учения и експерименти, при които все още имаше пилот на борда“, отбелязва Стейси Петиджон (Stacie Pettyjohn) от Центъра за нова американска сигурност, мозъчен тръст за национална сигурност във Вашингтон, окръг Колумбия. „Осемдесет мили е значително разстояние.”


Автономният хеликоптер спира, за да вземе манекен. Кредит: Ted Carlson / Sikorsky AircraftF

По време на скорошното армейско учение полетът е включвал хеликоптер Black Hawk, носещ 227 килограма симулирана и истинска кръв. Хеликоптерът е летял на 200 фута над земята със 185 километра в час между планините, разчитайки на бордови сензори, за да избегне блъсък в нещо.

„Той е като автономна кола, така че използваме лидар и камери“, разказва Черепински.

Отделен полетен тест започва с излитане на хеликоптера с един тон товар, прикрепен към 12-метров ремък, и летене към определена зона за кацане. По време на този полет е показано как човек - оператор на земята може със сензорен екран да командва на хеликоптера без екипаж да се отклони, за да вземе симулираната жертва на бойното поле.

Автономните Black Hawks може да избягват някои предишни противоречия, включващи автономни военни превозни средства, въоръжени с оръжия. Но винаги съществува риск такива автономни въздушни транспортни средства, дори и тези без оръжие, да причинят щети или да навредят на хората на земята, ако нещо се обърка, посочва Петиджон.

Версиите с дронове на Black Hawks и други военни самолети биха могли потенциално да извършват снабдяване, без да рискуват живота на пилоти. Но надграждането на комплекта MATRIX може също така да позволи  да продължат да изпълняват по-малко опасни мисии сами, докато техните екипажи почиват.

Източник: Unpiloted military helicopter flies 134 km in simulated mission, New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22553

1

dolivo

06.11 2022 в 17:18

скайнет?