Япония планира да пусне в експлоатация 250 автономни товарни кораба до 2025 г. (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 11 юни 2017 в 07:03 8235 3

Кредит Mitsui OSK Lines

Самостоятелно плаващите без екипаж товарни кораби скоро може да станат реалност, благодарение на плановете на няколко японски морски фирми. Те се надяват да намалят риска от произшествия в морето наполовина, съобщи DailyMail.

Плановете са за парк от 250 високотехнологични кораби, които се очаква да бъдат в експлоатация до 2025 г. и ще струват десетки милиарди йени (стотици милиони долари).

Умните кораби ще използват изкуствен интелект, за да навигират по морета и океани, избирайки най-сигурните, най-късите и най-евтините пътища.

Корабните компании за товарни превози Mitsui OSK Lines и Nippon Yusen обявиха, че ще споделят опит и разходите по проекта.

Системата ще включва интернет на нещата (Internet of Things), което ще позволи на устройствата да се свързват с интернет, за да събират данни. Това ще позволи на софтуер с елементи на изкуствен интелект да анализира прогнозите за времето и друга информация, за да управлява позицията на кораба. Той също така ще може да следи за поддръжката, да прогнозира появата на неизправности и други проблеми преди да се случат. 

Чрез цялостното прилагане автономното корабоплаване в бъдеще може да се намалят наполовина морските произшествия, които са около 2000 годишно, според Nikkei Asian Review.

Участващите корабостроители като Japan Marine United ще включат система за самостоятелно придвижване в новите модели кораби.

Проектът е част от японския план страната да си върне по-голям дял на сектора на превоз на товари. Япония се надява чрез технологията за автоматизация, делът й от пазара да нарасне с 10% спрямо сегашните 20%.

Миналата година компанията Ролс-Ройс обяви, че разработва полуавтономни кораби с дистанционно управление.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12069

3

marine eng

22.06 2017 в 00:29

С навигацията може и да се справят успешно, но долу в машината не виждам как ще се получат нещата без човешко присъствие, особено като поостареят малко тези хайтек параходи...

13214

2

XR4

12.06 2017 в 20:49

"...Япония се надява чрез технологията за автоматизация, делът й от пазара да нарасне с 10% спрямо сегашните 20%..."

Т.е. да станат 22% ?

15914

1

поп Дръвчо

11.06 2017 в 11:29

Само аз ли се сетих за хакерите от Северна Корея?