Демонстрацията на Neuralink в прасета не впечатли експертите

Експерти: Neuralink на Илон Мъск е театър и посредствена невронаука

Ваня Милева Последна промяна на 02 септември 2020 в 00:09 13309 0

В петък изпълнителният директор на SpaceX и Tesla Илън Мъск демонстрира устройството Link, прототип, създаден от секретната му компания за интерфейс мозък-компютър Neuralink.

Демонстрацията включва три живи прасета, само едно от които всъщност има вградено устройството Neuralink в мозъка си.

Според MIT Technology Review твърденията на Мъск са "много смели". Той заяви, че Neuralink някой ден ще лекува слепота, парализа, глухота и психични заболявания, а също и че с негова помощ някога ще се свържем в обединено съзнание с изкуствен интелект и ще се разкрие природата на съзнанието.

"Нито един от тези пробиви не е близо, а някои едва ли някога ще се случат", заключава изданието на Масачузетския технологичен институт.

Въпреки че онлайн събитието е описано като демонстрация на продукт, все още няма нищо, което може да се купи или използва от Neuralink. И по-добре, тъй като повечето медицински твърдения на компанията остават силно спекулативни. 

"Ако сте програмист или някога сте използвали какъвто и да е софтуер през живота си, идеята да имате софтуер, свързан директно към мозъка ви, е най-ужасяващото нещо, което можете да си представите".

Neuralink не са първите, който вярват, че мозъчните импланти могат да разширят или възстановят човешките възможности.

Идеята за хибрид на мозъци с машини не е нищо ново. Предложени за първи път през 70-те години, интерфейсите между мозък и машина (BMI - brain-machine interfaces) вече са постигнали много през десетилетията. Първите версии позволяват на хората да преместват виртуални курсори, а по-новите позволяват пълен контрол на механични протези. Към днешна дата единственият одобрен от Американската агенция по храните и лекарствата BMI е Utah Array, едномилиметров имплант със 100 електрода, който може да улавя и стимулира мозъчните клетки. Понастоящем този масив е в клинични изпитвания като лечение на няколко различни заболявания.

За първи път обявен през 2016 г., Neuralink влезе в тази област с целта: „Решаване на важни проблеми с мозъка и гръбначния стълб с безпроблемно имплантирано устройство.“

Имплантът, който вече е във версията v0.9, е с размери 23 х 8 мм и има 10 пъти повече електроди от Utah Array. С функции като измерване на температура, налягане и движение, бърза безжична връзка и индукционно зареждане на батерията, не е трудно да се направи сравнение с носимите устройства. Но все пак се изисква мозъчна операция. Тази операция, обещана да отнеме по-малко от час, се извършва почти изцяло от автоматизиран робот, също проектиран от Neuralink - на първоначална цена от 10-20 милиона долара.

Преди година Neuralink представи робот, подобен на шевна машина, способен да имплантира хиляда ултрафини електроди в мозъка на гризачи. Тези сонди измерват електрическите сигнали, излъчвани от невроните, а скоростта и моделите на тези сигнали в крайна сметка отразяват движението, мислите и припомнянето на спомените.

Илюстрация на прототипа на невронната "шевна машина" с каска за закрепване на главата на пациента. Кредит: WUDE STUDIO

В новото видео Мъск показа актуализиран прототип на хирургичния робот, обвит в гладка, бяла пластмасова обвивка. В него, вярва Мъск, един ден милиарди потребители с желание ще поставят главите си, подлагайки ги на автоматичен трион, който изрязва кръг от костта, а робот вкарва електроника в мозъка им.

Медицинската наука трябва да измине дълъг път, преди устройствата да бъдат имплантирани в мозъка на човек, коментира MIT Tech Review. Макар Мъск да обяви, че лесно ще се вкарват и имплантират малките проводници на Neuralink в мозъка, невронните импланти могат да убият околните мозъчни клетки и да причиняват още по-големи щети, когато  неизбежно се разрушат.

Прасетата

В туитове преди събитието, Мъск обеща на феновете умопомрачителна демонстрация как се изстрелват в жив мозък устройствата на Neuralink - въпреки че не уточнява за какви живи същества става въпрос. След минути в предаването на живо асистенти дръпват черна завеса, за да разкрият три малки прасета - обекти на експериментите за имплантиране на компанията.

Мозъкът на едното прасе съдържа имплант, а скрити високоговорители издават мелодии, за които Мъск обяснява, че са записи на сигналите на невроните на животното в реално време. За невроучените това не е нищо ново - в техните лаборатории шумът и пукотът на електрическите импулси, записани от мозъците на животни (а и понякога и  на хора), се чуват от десетилетия.

„Бих казал, че това е солидно инженерство, но посредствена невронаука“, заяви проф. Андрю Джаксън (Andrew Jackson), специалист по невронни интерфейси от Университета в Нюкасъл пред BBC News.

Предложената бъдеща технология Neuralink възнамерява да направи модул, който е извън главата и безжично получава информация от нишките, вградени в мозъка. Снимка: Neuralink

И все пак да си припомним, че всяка инициатива на Илън Мъск е посрещана със скептицизъм, който обаче след това се оказва без основание. Така беше с елементите на ракетите за повторна употреба на SpaceX, така беше и с автомобилите Tesla. 

Какво ще стане с технологията Neuralink - ще покаже бъдещето,  а то обещава да е вълнуващо.

Източник:

Elon Musk’s Neuralink is neuroscience theater, MIT Technology Review

PEOPLE ARE BEGGING ELON MUSK TO DRILL HOLES IN THEIR SKULLS, Futurism

Despite a flashy design, Elon Musk’s Neuralink has little substance, Massive science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !