Илън Мъск показа технология за вграждане в мозъка на "нишки" на четене на мисли (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 18 юли 2019 в 00:07 15837 1

Кредит Neuralink

Предложената бъдеща технология Neuralink възнамерява да направи, модул, който е извън главата и безжично получава информация от нишките, вградени в мозъка.

Neuralink е тайната невротехнологична компания на предприемача Илън Мъск, за чието основаване за първи път стана известно през 2017 година.

Целта на компанията е да разработва и произвежда устройства, които помагат за свързването и предаването на информация между компютър и човек или т.нар. интерфейси мозък-машина.

В крайна сметка намерението на стартъпа е да създаде възможност да се имплантират устройства в парализирани хора, които да им позволят да контролират телефони или компютри.

„Може да звучи доста странно, но накрая ще постигнем симбиоза с изкуствен интелект. Това няма да бъде задължителна функция, но можете да я изберете, ако искате”, заяви Мъск на пресконференция, проведена във вторник вечерта в Сан  и която може да видите на YouTube канала на компанията.

На презентацията стартапът представи технология, която позволява да се чете информация от мозъка.

Първият голям напредък в технологията са гъвкавите "нишки", които е много по-малко вероятно да увредят мозъка, отколкото материалите, които понастоящем се използват в подобни интерфейси. Тези нишки също така създават възможност за прехвърляне на по-голям обем данни.

Размерът на конците, прикрепени към върха на пръст за мащаб. Изображение: Nueralink

Нишките са с ширина от 4 до 6 μm, което ги прави значително по-тънки от човешки косъм. Всяка от тях има десетки електроди. Освен разработването на нишките, другият голям напредък на Neuralink е машина, подобна на шевна машина, която използвайки висококачествена оптика, може автоматично да имплантира нишките за минута, без да засяга кръвоносните съдове. 

Машината за вграждане на нишки. Изображение: Neuralink

Чипът, който изпраща данни към компютър

Както съобщават представители на Neuralink, вече са извършени около 20 операции върху гризачи, а в 87% от случаите роботът успешно имплантира нишките в мозъка им.

По време на неотдавнашен експеримент в лаборатория в Сан Франциско нишка, имплантирана в мозъка на гризач, бе свързана с USB и успя да прехвърли информацията от мозъка ѝ на компютър. В същото време софтуерът - чип - записва и анализира мозъчната активност на животното, измервайки силата на мозъчните му вълни. Количеството на получените данни е десет пъти повече от количеството информация, която съвременните сензори могат да събират, подчертаха разработчиците.

Според слухове, сега стартиращата компания тества своята технология на примати, а Илън Мъск потвърди тази информация. Той отбеляза също, че първите тестове са били успешни.

Мишка с чип.

В бъдеще учените от Neuralink се надяват да използват лазерен лъч, за да преминат през черепа, вместо да пробиват дупки, както обявиха в интервю за The New York Times. Първите експерименти ще бъдат направени с невроучени от Станфордския университет, според този доклад. „Надяваме се това да се извърши върху пациент до края на следващата година”, заяви Мъск.

Целта на разработката е да даде възможност на парализираните хора буквално със силата на мисълта да въвеждат текстови съобщения или електронна поща със скорост от 40 думи в минута, да придвижат курсора до екрана и по този начин да сърфират в мрежата. Но Neuralink все още не е доказал безопасността и полезността на своята разработка.

Източник: Elon Musk unveils Neuralink’s plans for brain-reading ‘threads’ and a robot to insert them, The Verge

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4005

1

MARGARITAS

24.07 2019 в 14:32

"Но Neuralink все още не е доказал безопасността и полезността на своята разработка." - ТОВА НЕ ПРЕЧИ! Стремежът е към овладяване и контролиране на човешкия мозък, а "добрите намерения" са само параван!