Футуристът Рои Цезана: Бедността и неравенството са намалели с 1/3

Георги Гърков Последна промяна на 12 май 2018 в 11:05 8513 0

Кредит Георги Гърков

Накъде върви светът? Макар и някои да виждат наближаването на апокалипсис, според футуриста и финалист в израелското издание на FameLab Рои Цезана няма поводи за притеснение. Или поне що се отнася до начина, по който нещата са се случвали досега.

Всяка една историческа епоха поставя пред живеещите в нея предизвикателства, които внушават чувството за опасност от провал. В нашия случай може би няма да успеем да разрешим природата на реалността, проблемите със старостта, радиационните (и други) пречки пред космическите полети, постантибиотичната криза или острите властови и икономически неравенства по света?

Отговора Цезана намира в отворения достъп до науката и технологиите за широката общественост, но и отвъд предубедеността за възможния принос на една или друга група към нея. Той посочва за пример собствения си син, който още в предучилищна възраст се учи да разработва дизайни на фигури за 3D принтиране.

В днешно време, благодарение на технологията на интернет, е възможно да получим образование на училищно и университетско равнище, без въобще някога да сме влизали в образователни институции. Всъщност някои проучвания показват, че във виртуална среда се обучават повече от 78 милиона души в световен план, а глобалните нива на грамотността търпят приръст.

От друга страна, платформи като нашумелия напоследък покрай редицата съдебни дела Sci-Hub позволяват на всеки — без значение дали се занимава с наука в рамките на формална институция, или не, да получи достъп до научното познание на света, да го критикува или надгради по някакъв начин.

Що се отнася до бедността и неравенствата, броят на живеещите в лоши материални условия по света не е нараснал през последните десетилетия — както предположиха мнозина от публиката, а дори е намалял с 1/3. В хода на пътуванията си Цезана установява, че дори намиращите се в пустошта казахстански кафенета вече предлагат на клиентите си безплатен Wi-Fi. Същевременно глобални проекти на компании като Facebook за свързване на цялата планета към виртуалната мрежа са в процес на разработване.

Пророчеството, че навлизането на нови технологии на пазара ще доведе до безработица, материална мизерия и тежки неравенства, разбира се, не е ново, а се появява още през 19 в., когато Лудитите призовават английските работници да унищожат току-що въведените във фабриките тъкачни машини.

Същевременно макар и да отсъства праволинейна зависимост между равнището на материалния стандарт и щастието при различните държави, отбелязва Цезана, при тези с нисък могат да се наблюдават и двете крайности на щастието, но с увеличаването му, резултатите се изместват трайно нагоре. Или с други думи, в по-богатите страни потенциалът за нещастие намалява, въпреки че не изчезва напълно.

Неговата лекция завърши с предупреждение — макар и човечеството да е намирало винаги досега начин да се справи със задаващите се заплахи, това не бива да се превръща за нас в повод за прехвърляне на отговорността на някой друг. А когато вземаме решения, преди всичко, трябва да си задаваме въпроса какво бъдеще ще оставим за нашите деца.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !