Goldman Sachs ще инвестира в изкуствен интелект

Финансовият сектор се оказва едно от полетата за най-бързо развитие на AI технологиите

Александър Александров Последна промяна на 25 януари 2016 в 11:30 2045 0

Кредит Center for data science

Една от най-големите финансови организации в света Goldman Sachs, която е сред инвеститорите в социалната мрежа Facebook, планира да вложи сериозни средства и в технологии за изкуствен интелект (artificial intelligence - AI) и машинно обучение (machine learning).

В случая не става въпрос точно за изкуствения интелект, който си представяме от научната фантастика – мощни машини, чиито интереси често включват унищожаването на човешката раса, а по-скоро за технологии за бизнес анализи (Business Intelligence) и обработка на големи масиви от данни (т.нар. Big data). От компанията виждат в решенията за анализа на данни и превръщането им в ценна информация, ключов елемент от своята стратегия за бъдещо развитие.

„Днес ние наистина сме в самото начало на осъзнаването как можем да използваме изкуствения интелект, за да създадем бизнес приложения около него. Това е сфера, в която инвестираме много активно и търсим начини да използваме изкуствения интелект и машинното обучение, за да подобрим съществуващите си процеси, да станем по-разумни по отношение на нашия бизнес и да обслужваме клиентите си по-добре“ - се казва в съобщение на компанията по повод на тази насока от дейността й.

В това отношение Goldman Sachs далеч не е единствена и редица други финансови организации вече инвестират в технологии за обработка на данни за пазари, потребителски и бизнес нагласи. Неотдавна главният изпълнителен директор на JPMorgan също заяви, че компанията търси възможности да инвестира в приложения за обработка на големи масиви от данни.

Фондовите борси, валутните пазари, международната търговия – това са полета, в които отдавна се използва комплексен софтуер и според мнозина няма да е учудващо, ако именно в тази сфера бъде създаден изкуствен интелект от следващо поколение.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !