Как сайтовете мамят потребителите си (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 16 май 2016 в 10:06 6032 0

В много сайтове най-лесният избор е този, който е неизгоден за потребителя, а да се откажеш от съобщенията и поканите на други е почти невъзможно.

Наскоро OFFNews сподели оплакване на читател, че мобилният оператор Vivacom изисква изключване със SMS от непоискана от клиента услуга като в противен случай се начислява месечна такса.

Подобна тактика използват много сайтове. 

Британецът Хари Бригнъл (Harry Brignull) се занимава с това да помага на компаниите да правят приятелски за потребителите интерфейс.

"Нормално е, когато видите "лош дизайн", да си помислите , че създателят му е калпав или мързелив, но не и с лоши намерения." - пише  Хари Бригнъл.

Но има сайтове, в които "лошият дизайн" не е грешка, те са внимателно разработени със солидно разбиране на човешката психология, които манипулират хората и ги принуждават да правят неща, които не биха искали да правят. Бригнъл нарича такава техника "тъмни патерни" (Dark Patterns). Потребителите са принуждавани да се абонират за бюлетин, да споделят информация в социалните мрежи, да свалят ненужни за тях програми.

Онлайн магазини автоматично добавят към продуктите в количката на потребителите абонамент за реклами или застраховка за пътуване, от които след това е трудно да се отървете. Друга техника, наречена от Бригнъл "капан за хлебарки" (roach motel), е да може да се регистрирате бързо и лесно на сайта, а процесът на отписване да е толкова труден, че става невъзможен за повечето потребители.

В началото на 2016 г. Fabletics.com предложи отстъпка от $ 25 на стоки за V.I.P. членове. Когато правите покупка потребителят вижда цената с отстъпката в червено, а в сиво цената без отстъпка. Само че в долната част на страницата с дребен шрифт пише, че членството струва $ 49,95 на месец. И пари ще се прибират всеки месец, ако доп 5-то число не се обадите на компанията да ви отпише от членството.

Нискотарифната авиокомпания Ryanair автоматично добавяше към покупките на потребителите пътническа застраховка. Изключването на застраховката трябва да се намери на падащото меню. След като клиентите започнаха публично да се оплакват от тази практика, компанията трябваше да вмъкне ясен чек-бокс.

Подобни методи на работа помагат да се печели добре в краткосрочен план, но репутацията е тази, от която зависят дългосрочните печалби.

Странен начин да излезете от акаунта си предлага Amazon. Потребителят трябва да кликнете върху бутона "Not %name%? Sign Out", тоест да каже, че не е този човек, който е. Една дреболия, която може да доведе до объркване на потребителя.

Сайтове, които са уж сериозни, не би трябвало да си позволяват подобни агресивни и мръсни начини за насърчаване на покупката на техни продукти. 

Когато отворите някоя страница се появява огромен банер "Въведете вашия електронен адрес за изпращане на съобщения", а възможностите са само или да си напишете адреса или бутона "Благодаря, вече съм записан".

Съществуват и безброй автоматични актуализации, които предлагат само "ъпгрейд" или "Напомни ми по-късно".

Може би пощата на всеки от вас се пълни ежедневно с покани от приятели в LinkedIn. Тази социална мрежа за професионалисти изпраща покани на целия ви списък от имейл контакти. За да деактивирате тази опция, е необходимо да се ровите в интерфейса, а това не е лесно. Ако получавате много покани от приятелите си да се регистрирате на сайта, можете да поискате от LinkedIn Help в Twitter да добави адреса ви в списъка Do Not Contact ("Не ме свързвайте"). За своите досадни покани LinkedIn вече е изплатил обезщетения от $ 13 милиона през 2015.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !