Компютър, направен от човешки мозъчни клетки, може да извършва гласово разпознаване

Целта е да се изгради "мост между AI и органоидите"

Ваня Милева Последна промяна на 14 декември 2023 в 00:00 11288 1

Илюстрация, създадена с помощта на AI Dream от НаукаOFFNews

Кредит с AI Dream от НаукаOFFNews

Илюстрация, създадена с помощта на AI Dream от НаукаOFFNews

Изследователи създадоха "биокомпютър" съставени от отгледана в лаборатория човешка мозъчна тъкан и електронни схеми, които според тях могат да изпълняват задачи, включително разпознаване на глас.

Както е описано подробно в нова статия, публикувана в списанието Nature Electronics, изследователите преобразуват снопове от човешки клетки, наречени "органоиди" в неврони и ги съчетават с електронни схеми, за да създадат система, която наричат "Brainoware".

Идеята е да се изгради "мост между AI и органоидите и да се използва ефективността и скоростта, с която човешкият мозък може да обработва информация", обяснява пред Nature като съавтор и биоинженер Фън Гуо (Feng Guo) от Университета на Индиана.

"Искахме да зададем въпроса дали можем да използваме биологичната невронна мрежа в мозъчния органоид за изчисления", добавя Гуо.

В крайна сметка надеждата е да се създадат биологични компютри, вдъхновени от човешкия мозък, които да изпълняват задачи от името на конвенционален изкуствен интелект (AI), като същевременно предоставят на учените вълнуващ нов начин за изследване на човешкия мозък.

В поредица от експерименти екипът прикрепя своя органоиден мини-мозък към плоча, съставена от хиляди електроди. След това изпращат данни под формата на поредица от електрически импулси към органоида и "декодират" какво отвръща с помощта на алгоритъм за машинно обучение.

Използвайки своята система, екипът успява да извърши гласово разпознаване, след като изпраща на Brainoware 240 записи на говора на осем души.

Аудиото първо е преведено, преди да бъде изпратено до органоида. Речта на всеки човек е посрещната с различна реакция под формата на невронна активност от органоида.

След като изкуственият интелект е обучен на тези реакции, изследователите установяват, че Brainowave е успял да определи оригиналния говорител в 78% от случаите.

Изследователите имат намерение да открият нови начини за изследване на човешкия мозък, както и на неврологични разстройства като Алцхаймер, чрез възпроизвеждане на неговата архитектура в лабораторни условия.

Увеличаването на техните мини-мозъци до такива, достатъчно големи, за да изпълняват по-сложни задачи обаче, вероятно ще се окаже трудно, тъй като култивирането на клетките е скъп и трудоемък процес.

Но все пак това това е интригуващо ново развитие в областта на биокомпютрите, което може да проправи пътя за вдъхновени от мозъка компютри в бъдеще.

Справка: Cai, H., Ao, Z., Tian, C. et al. Brain organoid reservoir computing for artificial intelligence. Nat Electron (2023). https://doi.org/10.1038/s41928-023-01069-w 

Източник: Computer Made From Human Brain Cells Can Perform Voice Recognition, futurism

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11024

1

Комита

15.12 2023 в 16:37

Сатанинска работа!