Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

Конференцията Build на Microsoft е след два дни, какво да очакваме?

Наука OFFNews Последна промяна на 28 март 2016 в 13:30 4835 1

След като Google неочаквано представи нова тестова версия на мобилната си операционна система Android, а Apple представи нов iPhone и нов iPad, то сега идва ред на Microsoft.

Конференцията за разработчици на компанията започва на 30 март и ще продължи до 1 април. Какво можем да очакваме на нея?

Windows 10

Няма място за съмнение, че Microsoft ще сподели нещо ново за настолната си операционна система. Нейният завършен вариант беше представен от компанията на 29 юли миналата година, а ъпгрейдът от Windows 7 и Windows 8.1 продължава да е безплатен до 29 юли тази година.

От момента на започване на работа по системата до сега Microsoft активно търси обратна връзка от страна на потребителите и разработчиците на приложения с цел да я усъвършенства и възможно най-скоро всички да използват Windows 10.

В началото обаче с Windows 10 хората имаха големи проблеми, поради нововъзприетата тактика на системата напълно автоматично и (почти) неконтролируемо да инсталира сама всякакви драйвъри и обновявания. Това доведе до много сривове и неправилна работа на компютрите на потребителите.

Докато обаче тези софтуерни проблеми в голямата си част бяха решени, то остава проблемът със сигурността на новата система. Microsoft дори представи специална версия на Windows 10 за Китай, в която е нивото на сигурност е по-високо, отколкото в останалите версии.

Очакванията за тазгодишната конференция по отношение на Windows 10 са няколко. Възможно е да станем свидетели на "плочки" с повече функции, които да позволят работата с определени приложения без да се налага тяхното пълно стартиране.

Не би било изненада, ако в операционната система видим напълно нов файлов мениджър. За това свидетелства отговор от страна на Питър Скилман, генералният мениджър на Core UX for Windows, на потребителско запитване.

Освен това се очаква Windows 10 да бъде обновен така, че хранилището OneDrive отново да предложи функцията "Placeholders", която присъстваше в предишни версии на Windows, но в 10 беше изключена.

"Placeholders" всъщност е нещо като "холограми" на файловете, които се намират в облачното хранилище OneDrive. Потребителят вижда тези файлове на компютъра си под формата обикновени иконки въпреки, че самите файлове се съхраняват в облака и иконките всъщност не "съдържат" нищо.

При двукратно натискане с мишката върху даден файл обаче, той незабележимо се зарежда и се отваря по същия начин, както и ако е записан в хард-диска на компютъра.

Не на последно в Windows 10 място се очаква да бъде обявена поддръжката на разширения в браузъра Microsoft Edge, като вече бяха показани версии на системата, в които те присъстват, както и добавянето на кръгови менюта. Тези менюта предоставят различни функционалности, но във вид, който е удобен при работа с пръст или стилус.

Windows Mobile

Въпреки спадащия си процент потребители, Windows Phone, който вече се нарича Windows Mobile, продължава да е важна част от стратегията на Microsoft за единна работа на настолната и мобилна операционни системи и съответно за общ, голям пазар за програми за тях.

Идеята за обединяване на работата се основава на мобилна и най-вече облачна технологична инфраструктура. Поради ударението, което компанията напоследък поставя върху мобилността, е напълно възможно на конференцията Build да видим серия от анонси на инструменти, които да позволят създаването на по-добри приложения и игри за мобилните устройства.

Игри

Тъй като доходите от игри за конзолата XBOX са на второ място от всички пера на Microsoft, то е напълно логично технологичният гигант да се опита да започне да печели повече и от игрите за компютри.

Макар въвеждането на Универсалната Windows платформа (Universal Windows Platform, UWP) в Windows 8 и сега да продължава да не е ясно дали е успешен ход, вече има две игрови топ-заглавия, анонсирани в нея ("Rise of the Tomb Raider" и "Gears of War Ultimate Edition"), а една предстои да бъде представена - "Quantum Break". Може би на конференцията компанията тя ще бъде представена, както и други.

Разбира се, ще следим с интерес дали на конференцията няма да бъде съобщено за подобрения в очилата за добавена реалност HoloLens или в инструментите за разработка в Интернет за нещата (Internet of Things).

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1

28.03 2016 в 16:39

За съжаление, съдейки по собствените си наблюдения, Microsoft упорито правят всичко възможно за да отблъснат потребителите от тяхната desktop ОС.

Казвам го като дългогодишен професионален ползвател на техните продукти, на практика съм един от първите MS Certified System Engneers в България, още по времето на Windows NT 3.5/4, някъде около 1995-1996 година.

И ако до Windows 7 с малки изключения (Vista) Microsoft успяваха да правят нещата така, че да са използваеми, то от пускането на Windows 8 вече това не е така!

Да ориентираш целия дизайн на интерфейса към удобен за телефоно-таблетно ползване според мен е грешка! Защото ако този интерфейс върши работа за high level bussines management oriented хората (основно поща и браузване, за които "мазането" с пръст по екрана е ОК) и за fun, то огромна част от хората ползват и дълго ще ползват ОС на desktop компютри с традиционните клавиатура и мишка- просто такава им е работата.