Защо най-смелите планове на Microsoft могат да претърпят крах

Наука OFFNews Последна промяна на 19 март 2016 в 12:30 14880 5

Кредит Асошиейтед прес

Сегашният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела

Най-голямата инициатива на изпълнителния директор на Microsoft Сатя Надела може да се окаже и най-рискованата.

Това коментира изданието Business Insider, визирайки идеята му за Универсална Windows платформа (Universal Windows Platform, UWP).

Основната идея зад тази платформа е да даде възможност на разработчиците на софтуер да създадат само веднъж дадена програма (например само за настолни компютри), но след това тя да може да работи безпроблемно и на смартфони, таблети, телевизори, мултимедийната конзола XBOX и дори на очилата за добавена реалност HoloLens. Ако тази идея сработи, тя ще промени коренно начина, по който се прави приложният софтуер.

Има немалко хора обаче, които са против универсалната платформа. Сред тях е дори бившият изпълнителен директор на компания Стив Балмър, който просто заяви, че "това няма да работи".

Известният разработчик на игри Тим Суини (Tim Sweeney) пък определи UWP като "най-агресивният ход, правен някога от Microsoft".

Освен това, с изключение на някои големи имена като Facebook и Uber, разработчиците като цяло всъщност не са се регистрирали в UWP.

Защо обаче Microsoft толкова много иска нов вид софтуер?

Операционната система на корпорацията - Windows продължава да е най-популярната по отношение на настолните компютри и лаптопите. Благодарение на революцията на смартфоните обаче, Android е най-популярната операционна система в света като цяло. Компанията Apple също има милиарди потребители на своята мобилна операционна система - iOS. Поради тази причина разработчиците на програми предпочитат да направят дадено приложение първо за Android и iOS.

Microsoft, разбира се, също има мобилна операционна система - Windows Phone. Нейният пазарен дял обаче все повече се свива, а това едва ли ще се промени в близко бъдеще, поради един порочен кръг: Недостатъчно хора притежават устройство с Windows Phone, затова разработчиците не се занимават да представят версия на своите приложения за тази система. От друга страна, тъй като разработчиците не предоставят своите приложения за Windows Phone, хората не искат да си купуват устройства с тази система.

В същото време Google и Apple представят все повече таблети и хибридни устройства между таблет и лаптоп, които предоставят добре познатите мобилни приложения, но с удобствата на големия екран и клавиатурата.

В момента устройства като Google Pixel C и iPad Pro все още нямат възможностите на класическия лаптоп или дори Surface Pro 4 на Microsoft, но разликата се стопява все по-бързо. За това свидетелства както анонсираното от Google обединяване на мобилната операционна система Android и настолната Chrome OS, така и появата на любителски проекти като Remix OS.

Remix OS

Слабостта на Microsoft в областта на мобилните устройства, както и последвалата липса на програми за Windows Phone, започва да се превръща в истинска пречка и конкурентите започват да подушват кръв във водата.

Как Надела смята, че UWP ще го спаси?

Въпреки че по-старите технологии за разработка на софтуер за Windows все още са познати на милиони програмисти, те въобще не са разработени с мисълта за сензорните екрани, позволяващи управление на софтуера чрез докосване. Именно затова се появиха модерните приложения за Windows, а с тях и универсалната платформа за тяхната разработка и тяхното разпространение. Интерфейсът на модерните приложения е подходящ както за мобилни устройства, така и за класическите настолни компютри и лаптопи.

Ако Microsoft успее да убеди разработчиците да направят своите програми за Windows с помощта на UWP, тези програми ще работят и на XBOX, и на Windows Mobile (бившият Windows Phone).

Всеки нов вид устройства е нова възможност за разработчиците да си продават софтуера и именно с това посланиe компанията от Редмънд се опитва да убеждава.

А колкото повече стават потребителите на Windows 10, толкова повече приложения, изградени въз основа на UWP, ще се появяват. Така порочният кръг, създаден от Windows Phone, може да бъде разбит и да стане печеливш. Или поне такава е мечтата на ръководството на Microsoft.

Но...

За разработчиците на мобилни приложения има един много прост проблем: Ако техните приложения са полезни само за мобилни устройства, а пък никой не притежава смартфон с Windows, то какъв е смисълът приложението им да е универсално? Нима някой ще предпочете да използва на лаптопа си мобилната версия на Google Chrome, отколкото настолната?

Именно затова критици като Стив Балмър настояват Microsoft просто да се откажат от идеята за UWP и да направят операционна система, която поддържа програми за Android.

Освен това за някои разработчици (сред които е и гореспоменатият Суини) в идеята за универсалната платформа на компанията има и философски проблем. Те смятат, че UWP ще даде прекалено голям контрол на Microsoft над софтуера за Windows.

Стив Балмър

Преди, за разлика от Apple и Google, компанията от Редмънд нямаше особени правила какво може да се създава за Windows и какво не. Софтуерът можеше да се предоставя по всякакъв начин - закупуване на физическо копие, безплатно или платено изтегляне от интернет и т.н.

"Със своето ново UWP-начинание Microsoft изгради затворена платформа-в-платформата в Windows 10, като първа очевидна стъпка към заключването на потребителската компютърна екосистема и монополизиране на дистрибуцията и продажбата на приложения", пише Суини.

Неговото основно опасение е, че в момента е универсални приложения за Windows могат да се придобият единствено през "магазина" в Windows 10. И тъй като Windows-магазина прибира 30% от стойността на всяка трансакция, то създаването на универсални приложения може да се окачестви като преминаване от едно сравнително отворено състояние на разработката за Windows към нещо по-затворено.

Въпреки всичко обаче Microsoft продължава да се опитва да наложи UWP чрез игри, които излизат ексклузивно само за тази платформа - "Rise of the Tomb Raider", "Gears of War Ultimate Edition" и предстоящата "Quantum Break".

Единственият въпрос, който остава, е дали компанията от Редмънд ще успее да привлече достатъчно разработчици към Windows 10 преди да бъде избутана от пътя от Apple и Google.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21.03 2016 в 23:33

Пазя си настолен компютър с Windows, само за да мога да играя някои игри, които не работят (добре) на Linux.

20.03 2016 в 00:06

Печели пазари и влияние не този който се метне на последния вагон (и то на буфера на вагона), а който вкарва новите неща. На второ място е този който навреме е усвоил новинките от другите и ги прави добре. Няма лошо в универсалната платформа за разработка, просто това трябва да е още в замисъла (като при iOS и Android) а не като ВЕЧЕ се е провалила мобилната платформа да се правят широки завои в посока здравия разум.

Балмър не че е стока (равностоен е на Бил отвсякъде, просто не беше в положение да обере политическия дивидент когато такъв имаше в Майкрософт), в случая е прав да е скептичен.

19.03 2016 в 22:17

При положение, че именно Стив Балмър ги докара до под кривата круша, не му е мястото да дава акъл.

Изпълнителните директори на Гугъл и Майкрософт в момента са индийци. Като програмисти не знам как са, но като бизнесмени и директори явно се справят.

19.03 2016 в 20:45

Индийците са големи математици и гигантски астрофизици, но за съжаление ги няма никаки като програмисти и техничари като цяло. Който е работил с такива го знае много добре.

19.03 2016 в 17:09

Въх, каква иновация! Каква титанична идея!