02 февруари 2023
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

Windows Phone е мъртъв

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 30 януари 2016 в 12:05 126591

Microsoft е продала общо 4,5 млн. телефона с операционна система Windows Phone за последното тримесечие миналата година, съобщава The Verge. За последното тримесечие на 2014 обаче продадените устройства са били 10,5 млн.

Windows Phone стартира като обещаваща алтернатива на другите две операционни системи - iOS на Apple и Android на Google. Microsoft представи своята гама от устройства с Windows Phone като истинска трета мобилна екосистема. Дойде времето обаче да признае, че се провали.

Дори липсата на устройства от производителите и дори от самата Microsoft да не беше достатъчно доказателство за това, тези дни беше закован последният пирон в ковчека на тази мобилна операционна система. Освен факта, че за една година продажбите са паднали с повече от 50%, налице е и още един - Microsoft и Nokia общо, откакто е създадена Windows Phone, са продали 110 млн. устройства с нея. За сравнение, продадените устройства с iOS и Android е 4,5 млрд. за същия период.

Според данни на аналитичната компания IDC, през последното тримесечие са продадени общо 400 млн. смартфони. Това, като се вземат предвид и горните цифри, означава, че продадените сматфони с Windows Phone са били само 1,1%.

Microsoft няма завладяващи апарати Lumia, а Lumia 950 и Lumia 950 XL бяха разочароващи флагмански устройства с недовършена система Windows 10 Mobile.

Падащите продажби на Lumia и планът на Microsoft да не произвежда големи количества апарати са ясни призначи, че вече наблюдаваме края на Windows Phone.

Носят се слухове, че Microsoft разработва смартфон, който да стане част от сравнително успешната линия Surface, но компания първо трябва да се справи с пазара - Windows Phone бележи спад в употребата от дълго време и приложенията за тази мобилна платформа стават все по-малко.

Най-общо казано - недостигът на хардуер, недостигът на продажби и по-малко от 2% пазарен дял вече са определили съдбата на Windows Phone - той е мъртъв.


Иван 31.01 2016 в 10:59 1
+ 5
- 3
Използвам отново телефон с Windows - Lumia 950. Много по-интересен ми е от силно рекламирания Huawei P8 с Android 5.0.1, който позвах доскоро.
 
Още от : Технологии
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.