На живо: Как расте интернет

Наука ОFFNews Последна промяна на 06 май 2016 в 09:00 20635 0

Кредит Internet Census 2012

Интернет е огромен и расте със зашеметяващи темпове. Много специалисти се опитват да разберат какъв е обемът на данните и броят на сайтовете. Но темповете са наистина главозамайващи. Ще се опитаме да ви дадем поне една приблизителна представа.

Според Internet Live Stats всяка секунка в Google стават повече от 50 000 заявки за търсене, разглеждат се 120 000 клипове в Youtube, изпращат се почти 2,5 милиона електронни писма.

Това e много впечатляващо, но все пак, тези данни не позволяват напълно да си представим размера на Интернет. През септември 2014 г. общият брой на сайтовете бе малко над един милиард, а в момента на писането на статията са около 1.023 милиарда. Но в това количество не прибавена т. нар. "дълбока мрежа" (Deep Web), т.е. набор от сайтове, които не се индексират от търсачките.

Дори приблизително да се оцени размера на мрежата по този критерий е много трудно. Но едно нещо е сигурно - мрежата непрекъснато се разраства.

Ресурсът WorldWideWebSize дава оценка на размера на интернет по броя на страниците. Методиката за изчисляване, разработена от Морис де Кундер (Maurice de Kunde), е публикувана през февруари тази година. По негови оценки има 4.58 млрд индивидуални уеб страници само на английски език.

Много по-интересно да се оцени размера на Интернет по отношение на обема на информация.

Един от начините за измерване на циркулиращата в интернет информация е измерването на трафика. Според Cisco, в края на 2016 г. по света ще бъдат изпратени 1.1 зетабайта данни. А през 2019 г. обемът на трафика ще се удвои, достигайки 2 зетабайта годишно. Да, но може ли да си представите един 1021 байта? 1 зетабайт се равнява на 36 000 години HDTV-видео. И ще ви трябва 5 години, за да изгледате видеото, предавано по света за 1 секунда. 

В търсене на един повече или по-малко реалистичен портрет на броя на заетите IPv4-адреси през 2012 г. от анонимен изследовател е създаден проекта "Интернет преброяване 2012" (Internet Census 2012). Как по-точно може да се съберат толкова много данни? Не и законно, това е сигурно. Информацията е получена с помощта на глобално сканиране на интернет чрез огромната хакерска ботнет-мрежа от 420 хиляди машини, които нямат или имат пароли по подразбиране. Изследователят казва, че не е променял пароли и не е правил никакви трайни промени.

Ето какъв е географския портрет на интернет в продължение на 24 часа - по-интензивното ползване е в жълто и червено, по-ниското - в зелено и синьо.

Ето още една карта, показваща местоположението на достъпните компютри по целия свят:

След алгоритмична обработка на събраната информацията се изяснило, че едновременно активни са около 1,3 млрд IP-адреси, а още 2,3 млрд бездействат.

През 2015 г. двама учени предлагат да си представим обема на интернет в страници А4, използвайки по данни на WorldWideWebSize. Те смятат всяка уеб страница еквивалентна на 30 хариени страници. Получават 4.54 х 109 х 30 = 1,36 х 1011 страници А4.  Според изчисленията на авторите, за производството на това количество хартията трябва да се изсекат 8 011 765 дървета, което е еквивалентно на 113 км2 Амазонска джунгла. 

Макар този бегъл поглед да дава усещането за информационен потоп. Добрата новина обаче е, че изчислителна мощ расте по-бързо, отколкото натрупването на информация.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !